Zesde Kashfest dik in orde

The Monolith Deathcult brengt masterclass deathmetal

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

Metal van en voor liefhebbers, dat is wat Kashfest is. Ook de zesde editie staat weer garant voor kwaliteit, metal in zes verschillende stijlen door zes verschillende acts. The Monolith Deathcult is evenals twee jaar geleden headliner. De charme van een festival als dit, is dat het bijna letterlijk van spuug, bier, zweet en tape aan elkaar hangt, zo ondervonden we in The Lane in Oostburg, de thuisbasis van dit metal-feestje.

Wie rond de klok van 18.00 uur okselfris binnen komt lopen krijgt direct een doomdeken rondgeslagen door funeral doomband Faal, de opener van de dag. Geen makkelijke weg, geen technisch gepiel. Gewoon traag, log en lomp. En dat voor een band uit Brabant, toch een carnavalsdeelstaat pur sang. In dit vijftal spelen alleen droeftoeters, maar zij doen dat wel uiterst vakkundig en met veel passie.

Het Belgische Crimson Falls geeft wel gas en doet dat met een brute mix van death metal en metalcore. De band bewijst al dik twaalf jaar dat ze bij de crème de la crème van de Belgische scene behoren en dat komt ook vanavond tot uiting. Grunter Wim Jacobs heeft na verloop van de set wat moeilijkheden met zijn microfoon (tapeje er rond), maar het weerhoudt de Vlamingen er niet van om één van de beste shows van de avond neer te zetten. 
 
Ook Belgisch, maar dan uit het Franstalige deel, is Dehuman. Een death metalcombo dat kookt met alleen de pure ingrediënten uit het genre. En snufje Suffocation, een beetje Nile, en wat Morbid Angel en zie daar: supersnel, super strak, niet heel origineel, maar wel erg goed. De urgentie is hoog, de riffs moddervet en de wil om te overtuigen is er overduidelijk. Deze band wil gehoord en onthouden worden. Dat is vanavond gelukt.
 

Volgens de reclame is een koek van Liga een gezond en een lekker tussendoortje. Net als The Setup dus. Een half uurtje dampende hardcore is namelijk nooit te versmaden. Deze Antwerpenaren weten hoe ze de aanwezige fans moeten plezieren. Niet lullen, spelen! Er is veel interactie met het publiek en de band weet als eerste de boel echt in beweging te krijgen. Een mooie opwarmer voor de headliner van de avond.  

The Monolith Deathcult heeft deze keer (nog) geen echte nieuwe plaat om te promoten, maar dat is maar bijzaak. De “supreme avant garde geath metal formatie” is een bijzonder gezelschap dat vooral zichzelf erg goed vindt, maar daar stom genoeg ook alle reden voor heeft. Want, er is in de lage landen geen andere extreme band die een bepaalde mate van melodie mengt met een partij bruutheid waar de varkens spontaan van aan de dunne raken. Met death metal als basis wordt door het veelvuldig gebruik van samples en orkestrale elementen de gecontroleerde furie als een wilde achtbaanrit, waarvan het karretje ook vanavond niet uit de bocht schiet. Een masterclass death metal die maar al te graag gevolgd wordt door de aanwezige Kashfesters. Na zo’n intense college is het fijn stoom afblazen en pinten blazen. Lekker meeblèren op het beste uit het oeuvre van metal-grootheid Slayer. Tribute-formatie Player brengt alle klassiekers van deze legendarische Bay-Area trashband. Het is een goede slotact van een mooie avond metal.