The Cool Quest doet zijn albumtitel eer aan

Gebouw-T maakt kennis met funkin’ badassness

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Maroussia Anthonise ,

The Cool Quest, ‘beste groep’ volgens de Radio 6 Soul & Jazz Awards, heeft na het met de grond gelijk maken van het festivalseizoen een reputatie opgebouwd als band die van elk optreden een feest maakt. Het optreden van vanavond in Gebouw-T is gelukkig geen uitzondering op de regel.

De supportact die de band heeft meegenomen is het duo Decks ‘n Drums. De twee heren, dj en drummer, brengen oldschool hiphopklassiekers gemengd met hedendaagse popmuziek, met vooral de drummer die de extra schop onder je kont moet brengen. Het feest dat Decks ‘n Drums is, blijft vanavond alleen op het podium zelf, want het publiek wiegt maar heel voorzichtigjes aan mee. Desalniettemin een prima opwarming voor The Cool Quest.
 
The Cool Quest bracht vorig jaar het album ‘Funkin’ Badass’ uit, een titel die je zowel op de plaat als op de planken waar moet maken. Of dat gelukt is? Reken maar van yes. Zelfverzekerd als ze zijn, begroeten ze de zaal (die overigens drukkere avonden heeft gezien). Zodra de set wordt gestart, is er dan ook weinig aan te merken op de goed op elkaar afgestemde band. Halverwege de set begint de funkin’ badassness op het publiek over te slaan als het bekendste nummer ‘Shine’ door de zaal galmt. Vincent Bergsma, een geboren frontman, spoort zijn publiek aan om een feest te bouwen en krijgt dat ook zonder moeite voor elkaar, al moet het vooral van de voorste rijen komen. Vanaf dan is Gebouw-T’s publiek dan ook volledig in handen van de band. De toetsen, de saxofoon, drums, bas (vooral de bas wordt door het mannelijk publiek toegefloten) vormen een draaikolk van funk, hiphop, soul en pop. En wanneer die op zijn hoogtepunt komt, weet The Cool Quest er aan het eind van de set er nog eens een dikke mash up van classics tegenaan te gooien. Zo gaat het van ‘99 Problems’, naar ‘Hot in Herre’ tot een sitdown tijdens ‘Galvanize’.
 
The Cool Quest weet vanavond een rustig publiek om te toveren tot een losgaande beestenbende en blijft met beide benen op de grond zonder enige poespas. Wanneer een band met zoveel energie op het podium blijft staan en het publiek zo uit zijn hand kan laten eten, dan maakt de band zo’n albumtitel onwijs hard waar. The Cool Quest is funkin’ badass!