Stöma op stoom met Primus tribute in Brogum

Bass slapping, finger popping funky rocksound

Tekst en foto's: Ben Willemsen ,

Het getuigt van behoorlijk wat lef om het werk van Primus en de soms absurde bass-sound van Les Claypool te spelen. Primus: of je vindt het helemaal geweldig, óf je hebt er helemaal niets mee. De Rotterdamse lefgozers van Stöma gaan die uitdaging aan in Brogum. Al bekend met bassist Bruno Ferro Xavier da Silva gaat 3voor12 Zeeland met vertrouwen naar Brogum, maar maakt Stöma deze hooggespannen verwachting waar?

De avond staat in het teken van Halloween. De zaal is versierd met pompoenen, skeletten, grafzerken en overal lopen mensen rond met bloederige wonden. Brogum heeft er een leuk sfeertje van gemaakt. De dj warmt de zaal op, want het is even wachten tot Stöma aantreedt. Een eerbetoon aan de bizarre en tegelijkertijd geniale funky-rock van Primus. Ga er maar aan staan, met underground klassiekers als Ground Hog’s Day, Too Many Puppies, Mr. Knowitall, Tommy the Cat en My Name Is Mud, dan moet je toch een behoorlijke beheersing van je instrument hebben. Niet alleen op de bas, maar ook als drummer en gitarist.

 

Direct wordt al duidelijk dat de muziek van Primus door Bruno, Martin Ruiten (gitaar) en Wouter van Wijk (drums) in bijna enge perfectie wordt uitgevoerd. Het werk van Claypool en de zijnen is hier in goede handen, dit is geen standaard tribute bandje dit is bezieling. Bruno slapping en popping op zijn bas in een beheersing die niets meer te maken heeft met nabootsen. Dit is the real deal.  Stöma kiest ervoor om niet alleen de publiekslievelingen te spelen, maar wisselt ook met de wat minder bekende nummers. Het is niet erg druk vanavond, wat wel ruimte geeft aan het publiek om lekker los te gaan zonder meteen een elleboog in je buurman/vrouw te drukken. Want dat het publiek lekker los gaat in Brogum moge duidelijk zijn, Stöma is op Stoom!

Stöma schudt de zaal wakker en maakt de verwachtingen meer dan waar, hoewel soms de bezwerende sfeer wordt onderbroken voor een “Martin-momentje”, hoewel niet helemaal duidelijk wordt wat dat momentje dan precies inhoudt. Van Wijk is indrukwekkend op de drums, Ruiten speelt de gekke loopjes met verve en da Silva komt verbijsterend dicht bij Les Claypool. Dit is duidelijk te merken bij het publiek dat de energie absorbeert. Niemand kan stil blijven staan vanavond.