HunterStreet wint eerste voorronde Spectra in De Klomp

Jurylid ergert zich aan gedrag The Unknown Children

Joris van Moort ,

De Klomp in Ovezande is ook dit seizoen weer het podium voor Spectra, de wedstrijd waar jonge artiesten hun muzikale kunsten kunnen tonen en waar nieuw talent ontdekt wordt. Vandaag bestaat de line-up uit drie bands. Special act van de avond: The Yukon Club.

Met de finale van Spectra op Klomppop nog in het achterhoofd staat het nieuwe seizoen vol talent alweer klaar. Vanavond staan drie bands op de bühne, met uitersten van rockstijlen. Main4 trapt de avond af. De heren deden vorig jaar ook al een gooi naar de titel en stonden op Regioruis en Steenworp. Sinds een paar weken is de samenstelling veranderd en gaat  de band nu verder als viermans-formatie. Gitarist Mitchel Schout heeft de band verlaten om zich op andere activiteiten te richten. Het optreden vanavond gaat voornamelijk over de nieuwe stijl die de band heeft gecreëerd. De nieuwste twee nummers zijn wat harder dan de oude stijl, al ontbreekt het gehele optreden aan eenheid en rommelt het als het gaat om podiumpresentatie. Ook het aanzwengelen van een moshpit blijkt een moeilijke opgave te zijn voor de bandleden. 

Tweede band van de avond is de Nederlandse/Belgische HunterStreet. Een bijzonder optreden, want de zaal is vanavond getuige van het allereerste optreden in deze samenstelling. Eerder zaten de muzikanten in andere bands: Yellow Lane en Zebrapad. Het optreden zit prima in elkaar. Stijlen als funk, blues, rock en pop zijn terug te vinden in de set, al blijft de interactie met het publiek achterwege. Bij de debuutsingle en tevens het laatste nummer van de set ‘Gin’ lukt het de band wel om het publiek te bereiken. Het debuutalbum is onderweg en zal begin 2016 in première gaan.

De laatste act van de avond is The Unknown Children. De viermans-punkrockformatie uit Goes weet met ontblote bovenlijven het publiek in te pakken en mee te nemen. Er vliegt zelfs confetti door de zaal en moshpits zijn eerder standaard dan een uitzondering. Helaas teisteren  technische mankementen de band, al mag dat de pret niet drukken. Het publiek is enthousiast en de muziek wordt goed ontvangen, al is de jury daar deels minder enthousiast over. Jurylid Bert van Leerdam, -ex punkrocker in hart en nieren, kan de grappen en humor van de bandleden niet waarderen en ergert zich het gehele optreden aan. Ook het anarchieteken op de borst van zanger/gitarist Fedde Hopmans werd niet goed ontvangen door Van Leerdam. Werken aan professionaliteit qua presentatie zou het optreden een flinke boost geven, vindt hij. 

The Yukon Club is voor deze editie vanuit Haarlem naar De Klomp afgereisd voor een halfuur durende set. Terwijl de jury in beraad is, pakt de band de zaal in met zijn elektronische indiepopmuziek. Met behulp van een flink aantal drumcomputers laat de band het publiek meeliften naar zijn eigen wereld. Helaas valt halverwege door technische mankementen de gitaar weg, maar beleeft bij het laatste nummer zijn rentrée. Een prima band die ook goed op Klomppop zou passen. Vrij abrupt verlaat de band het podium en maakt plaats voor de uitslag van de wedstrijd.

Waar Main4 er vorig jaar nog met de juryprijs vandoor ging, valt de band ditmaal niet in de prijzen. The Unknown Children wordt geprezen met de publieksprijs. Hunterstreet krijgt de zege van de jury en staat daarmee als eerste kandidaat in de finale van Spectra 2015-2016 op Klomppop. Een juryprijs die meer dan verdiend is.

De volgende voorronde is op 20 november in De Klomp, Ovezande.