Shawn James & The Shapeshifters wederom legendarisch

Welkome terugkeer in podium ’t Beest

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Laurien de Feijter ,

Het wordt zo ondertussen een goede traditie, Shawn James & The Shapeshifters in podium ’t Beest. De laatste paar seizoenen stonden de muzikanten er geregeld en afgelopen donderdag kwamen ze terug. Dit keer met een kakelvers album op zak: ‘The Gospel According to Shawn James & The Shapeshifters’.

De doordeweekse avonden in podium ’t Beest blijken achteraf vaak de meest memorabele. Een optreden van Shawn James & The Shapeshifters is dat eigenlijk per definitie. Er zijn daarom aardig wat bezoekers op deze donderdagavond. James en zijn band maken het weer waar, een dynamisch concert waarvan een ieder geniet.

Warm, ruig en altijd veelzijdig

De contrasten uit het leven van James blijven de rode draad in de teksten die hij zingt. Van licht naar donker en terug. Ook de arrangementen gaan van mineur naar opgewekt: dat houdt de spanning erin. Uiteraard krijgen we nummers van het nieuwe album te horen. ‘Wild Man’ en ‘Back Down’ hebben de bekende sound, maar zijn wat geraffineerder dan eerder werk. ‘Lost’ is qua tempo een rustiger nummer, maar zit vol emotie en is daardoor toch redelijk beladen. Tussen de nieuwe nummers door horen we wat oude bekende. ‘The Shadow’, een nummer over James’ vader, die er blijkbaar graag op los leefde en waarover meerdere nummers gaan. Dit nummer komt van het album ‘Shadows’, waarvan we vanavond ook ‘The Wanderer’ horen.

Kenmerkend blijft de warme , maar ruige stem van Shawn James. Verder is de stijl van de band vooral te omschrijven als Americana met invloeden van metal en rock. Het nieuwste album bevat een aantal behoorlijk stevige nummers en het nieuwe materiaal is wat harder dan we gewend waren. Daarnaast horen we veel nieuwe funky invloeden, wat meer swing. Hoe dan ook, het geluid van deze band blijft zeer veelzijdig.
 

Aangenaam weerzien

De set zit dynamisch in elkaar. Van ruig naar rustig en terug, vol energie en spanning. Het publiek wil na het optreden nog best wel even door en krijgt een a capella toegift. De band duikt nog even de zaal in voor een laatste biertje met de hekkensluiters. Goes was duidelijk blij de band weer te verwelkomen en kijkt uit naar de volgende keer. Het was een aangenaam weerzien.