Peetman en Gijs Teuwsen geven huiskamerconcert

‘Middelburg Tennessee’ en ‘Upstream’ krijgen ep-première

Joris van Moort ,

In een intieme setting laten Gijs Teuwsen en Peetman hun ep’s horen in De Spot in Middelburg. Een avond vol liefdevolle nummers en covers in de sfeer van een huiskamerconcert.

De grote zaal heeft een kleine metamorfose ondergaan. Voor het normale podium is een kleiner podium neergezet, en waar normaal gesproken het publiek staat, staan nu een aantal stoelen en tafeltjes, omringd door kaarslicht. De Spot biedt als enige acts de kans om hun ep, cd of single te promoten en presenteren aan het publiek.

Vanavond trapt de 38-jarige countryzanger Peetman af. Hij neemt het publiek mee naar Nashville, waar het country genre vandaan komt. Peetman zingt covers van Johnny Cash, zoals ‘Sad Country Song’, over het trieste leven van Cash. Peetman is een echte countryartiest. Ook al is de muziek van Wham! niet zijn genre, Peetman weet te entertainen door het nummer ‘Wake Me Up Before You Go Go’  te ‘countryalizen’. Zelfgeschreven countrysongs als ‘Luck Turns Into Greed’ en ‘All About You’ wisselen de covers af. Zijn nummers bevatten veel vergelijkbare klanken als die van Cash en Hank Williams, maar dat komt niet storend over. Vol humor, zelfspot en een beetje sarcasme vertelt hij tussen de nummers door over zijn leven en zijn inspiratiebronnen, waarvan The Rolling Stones er een van is. Een nummer over zijn eigen stad ‘Middelburg Tennessee’ kan niet achterblijven en daarmee sluit hij zijn set af. De ep ‘Middelburg Tennessee’ is gratis te beluisteren via SoundCloud

Gijs Teuwsen mag het tweede deel van de avond invullen. In een interview met 3voor12 Zeeland liet hij al weten dat de ep ‘Upstream’ invloeden bevat van Ed Sheeran en Passenger. Dat is vanavond goed terug te horen. In de set van vanavond maakt Teuwsen plaats voor covers van The Eagles, Coldplay en Tracy Chapman. De zenuwen spelen hem parten tijdens het optreden, maar hij slaat zich er doorheen. Het publiek is stil, luistert aandachtig en geniet van het spel. De zang is loepzuiver en het gitaarspel is dik in orde. De loopjes, afgekeken van Sheeran en Passenger, zijn duidelijk te herkennen, al is het niet storend. Naast covers speelt hij ook zijn eigen werk. Natuurlijk komt de  titelsong ‘Upstream’ voorbij. Nieuw werk voor de volgende ep is ‘This summer’, waarin hij denkt aan de zomer en wat komen gaat. Een lovesong voor zijn vriendin Renée, getiteld ‘Renée’, mocht niet ontbreken tijdens deze avond. Teuwsen sluit af met zijn emotionele nummer ‘Never Leave’, ter nagedachtenis aan de overleden vader van PEER gitarist Jesper, Robert de Jonge. Teuwsen schreef dit nummer precies een jaar na zijn dood. De ep ‘Upstream’ is te koop voor vijf euro en verkrijgbaar bij de zanger.

Twee muzikanten, twee ep’s, twee verschillende verhalen. Beluister ep ‘Middelburg Tennessee’ van Peetman of koop de ep ‘Upstream’ van Gijs Teuwsen en ontdek zelf wat voor boodschap zij te vertellen hebben. “Muziek is hoe gevoelens klinken”, zei Teuwsen in een eerder interview met 3voor12 Zeeland. Dat laten beide heren horen tijdens dit intieme huiskamerconcert in De Spot.