Presentatie jubileumboek podium ’t Beest

Burgermeester verrast vrijwilligers van het eerste uur

Joyce de Nijs ,

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: podium ’t Beest bestaat 35 jaar en heeft daar al aardig wat aandacht aan besteed. Zo opende het podium het seizoen met een klein festival in het teken van dit feest, liet een eigen speciaalbier brouwen en maakte promotie voor hun boek.

Afgelopen zaterdagavond werd dat boek vol trots gepresenteerd. En terecht. De schrijver en de vormgevers hebben enorm hun best gedaan om er een speciaal naslagwerk van te maken en dat is het zeker geworden. De hele geschiedenis van het podium wordt beschreven en met ontzettend veel beeldmateriaal versterkt. De eerst 250 bestellers kregen er ook nog eens een dubbel cd bij, waarop de bands staan die ooit in ’t Beest zijn begonnen.

Ook Sander Verhaar (voor de meesten beter bekend als dj Sandstorm) heeft een  goede start gemaakt op dit podium, als winnaar van de Zeeuwse Belofte in 1998. Hij stelt vandaag de gasten op het podium voor, de mensen die het boek mogelijk maakten.
 

Ambtsketting niet voor de show

Eugene de Kok. auteur van het jubileumboek, vertelt in het kort dat het stiekem meer werk was dan hij had verwacht om het boek te schrijven. Vooral de vroege jaren die hij zelf niet bewust heeft meegekregen, brachten hem veel speurwerk. Maar hij heeft er met veel plezier aan gewerkt. Anthoni Fierloos is eigenaar van boekhandel en uitgeverij Het Paard van Troje te Goes en brengt het boek uit. De boekhandel bestaat eveneens 35 jaar en dat geeft dus een extra feestelijk tintje aan deze uitgave. Hij heeft dan ook cadeaus meegebracht voor de makers ervan. Anita Berrevoets, directrice van ’t Beest, reikt het allereerste exemplaar uit aan de burgemeester van Goes, René Verhulst. In een kort woord vertelt Verhulst dat hij in het verleden ook wel eens een concert meemaakte in ‘t Beest en erg begaan is met de muziekcultuur in en rondom Goes. Hij complimenteert in het bijzonder Wilfred Goncalves, vormgever van het jubileumboek. De burgemeester draagt vanavond zijn ambtsketting en dat is niet zozeer voor de show. Er staat namelijk nog een plechtigheid op het programma.

Op het podium staat al Jan Tevel, hij is als filmmedewerker en een van de vrijwilligers van het eerste uur. Maar daar zijn er nog een aantal van. Concertmedewerker Arjo Joosse  en barmedewerker René Schijf worden ook op het podium gevraagd. Zij ontvangen uit hand van de burgermeester een officiële legpenning ter ere van hun trouwe dienstverlening aan het podium. 
 

Tweede eerste exemplaar

Deze drie zijn niet de enigen die vanavond verrast worden. De Kok vraagt Stefan de Kroon nog even naar voren te komen. In zijn jonge punkjaren kwam hij al als bezoeker in ’t Beest, speelde er in talloze bands en startte daar zijn carrière als bassist van Racoon. De Kok noemt hem, met een knipoog, de belichaming van podium ’t Beest en overhandigt hem daarom een tweede eerste exemplaar.

’t Beest, bedankt! Op naar de volgende 35.