Indrukwekkende najaarsstorm met The Gentle Storm in ’t Beest

Ook het Maastrichtse Lesoir weet te overtuigen

Tekst en foto’s: Ben Willemsen ,

De laatste show van de clubtour voor The Gentle Storm wordt in ’t Beest gespeeld. Deze samenwerking van Arjen Lucassen (Ayreon) en Anneke van Giersbergen spettert van het podium. De sympathieke en altijd vrolijke Van Giersbergen zingt wederom de sterren van de hemel, terwijl de metalband om haar heen minimaal net zoveel indruk maakt. De band speelt met topdrummer Ed Warby, maar zonder Lucassen. Hij wordt meer dan prima vervangen door gitariste Merel Bechtold (MaYan, Purest of Pain en sinds kort ook Delain).

De liveband bestaat verder sowieso uit topmuzikanten uit de metalwereld. Toetsenist Joost van den Broek, zangeres Marcela Bovio, bassist Johan van Stratum en gitarist Ferry Duijsens maken de bezetting ijzersterk. Maar eerst mag het Maastrichtse Lesoir aftrappen.

De band heeft maar een klein deel van het podium beschikbaar en worstelt hierdoor wat met de bewegingsvrijheid. Toch laat de band een sterk optreden zien. De wat bombastische, catchy sound slaat goed aan bij de Zeeuwen. De band heeft met zijn laatste album ‘Luctor Et Emergo’ wel een connectie met Zeeland. Maar van worstelen en bovenkomen lijkt hier helemaal geen sprake. De band houdt het hoofd ruim boven het water.


The Gentle Storm is een gelegenheidsband na het succesvolle album ‘The Diary’ van zangeres Van Giersbergen en componist Lucassen. De laatste schreef de muziek en Van Giersbergen de teksten. De sound heeft een duidelijke muzikale handtekening van Lucassen; meestal maakt hij gebruik van een wagonlading zangers en zangeressen bij zijn project Ayreon. Nu draait het volledige album rond Van Giersbergen. Vanaf de eerste klanken klinkt de band geweldig en de zangeres is nog steeds super bij stem na al die shows van de afgelopen tijd. Ze klinkt zoals op het album. Het speelplezier knalt van het podium af en het is duidelijk merkbaar dat ze er nog steeds zin in hebben.

Het eerste deel van de show wordt voornamelijk ingeruimd voor de ‘storm’-versies van het album. Halverwege het optreden krijgt Van Giersbergen de zaal muisstil als ze alleen het podium opkomt, haar akoestische gitaar omdoet een iedereen kippenvel bezorgt met een prachtig ingetogen versie van Pink Floyd’s ‘Wish You Were Here’. Het middelste gedeelte van de set wordt ook gebruikt om wat rustigere nummers te spelen. Naast de nummers van het album worden ook nummers van Ayreon, The Gathering en Devin Townsend gespeeld en deze passen wonderwel prima in de set van The Storm.
 

De show wordt prima afgesloten met het Oosterse ‘Shores Of India’. Of het nu kwam omdat de zangeres wat moeite had om enthousiast ‘Goes’ te roepen (het bekt niet zo lekker als ‘Alkmaaaar!’), de zaal reageerde in eerste instantie wat stug en terughoudend. Maar nadat ze ‘t Beest een veeg uit de pan gaf door nogmaals op te komen, kreeg ze het publiek wel los. De kritiek op het album dat de Storm-uitvoeringen te meegaand/voorspelbaar zouden zijn, worden live van tafel geveegd. The Gentle Storm speelt live het dak eraf. Met recht een top-act.