Knarsetand stopt: de Gypsy Parade heeft zijn eindbestemming bereikt

“Iedereen was eigenlijk wel klaar voor meer verdieping”

Dennis de Waard ,

27 oktober 2015, Knarsetand geeft op zijn site aan voorlopig even te stoppen in de huidige formatie. Het laatste optreden zal plaatsvinden tijdens Funfest in Goes. Na dit optreden duikt Martijn Holtslag, het brein achter, terug het lab in voor een nieuw album, maar voorlopig is het uit met de pret. Één album, ‘My Escape’, een ep ‘Fantasy’ en een album aan remixes onder de naam Knarsetand Remixt is uit Knarsetand voortgekomen. 3voor12 zeeland besloot uit te zoeken hoe het nu precies zit met Knarsetand, dit resulteerde in een interview met Martijn Holtslag ‘het brein achter..’ per mail.

Een kleine opfrissing: de band heeft immers nog maar twee keer in Zeeland gespeeld. Knarsetand bestaat uit tien man en combineert ongeveer evenveel stijlen: ska, funk, pop, drum’n’bass, hiphop, rock, dub(step), latin en gypsy. Daardoor klinkt hun muziek als dat van een enorme feestband. Toch schuilt er achter de wubby-dubstep,  de blazers en de keytar een boodschap: Knarsetand is er namelijk niet vies van om tegen het systeem te schoppen. De teksten lijken aanklachten te zijn tegen het systeem, corrupte leiders en het eindeloze kapitalisme. Het doel? Vrijheid. Luister maar eens naar de tekst van ‘My Escape’ van het gelijknamige debuutalbum:

“No longer will I be captured behind bars of fear, you will not control me.”
“No longer will I be wearing your rules as chains.”

Knarsetand kwam al snel op de radar van vele festivals, podia en media. Zo speelden ze op onder andere Noorderslag, het Amsterdam Dance Event en Paaspop. 
 

Wanneer kwam het idee om Knarsetand op hold te zetten en hoe ging de band met dit idee om?

We hebben een te gekke tijd gehad, met super veel optredens en media-aandacht. Het was een waanzinnige trip, maar na drie jaar is het belangrijk om weer even te evalueren om te kijken wat iedereen wil. We waren allemaal eigenlijk wel klaar voor wat meer verdieping.
 

In de officiële aankondiging staat dat Knarsetand er “even uit stapt”. Betekent dit een pauze voor onbepaalde tijd, of heeft de trein echt zijn eindbestemming bereikt?

Ik ga voor Knars (Knarsetand, red.) opnieuw het lab in met vragen als: wat voor muziek ik wil maken? Wat voor verhaal wil ik vertellen? De tijden zijn veranderd; er wordt zoveel vets gemaakt. Ik heb allemaal gave nieuwe (en oude) dingen leren kennen. Wel geloof ik dat vanuit een fase waarin even niets "moet" weer hele nieuwe ideeën de ruimte krijgen voor nog vettere muziek en live-show. Maar voorlopig gaat eerst iedereen z'n eigen weg.”
 
Iedereen slaat zijn eigen weg in en dat resulteert in een flinke lijst aan zijprojecten die meer focus krijgen. “Ik hoop dat mensen ons en onze andere bandjes in de gaten houden. Daar gaan nog vette dingen geproduceerd worden de komende tijd. (Roots Creation, Supermoon, Roots Rising, Koppen, Oliver Verse, Collectief Explosief).”
 
Zelf gaat Holtslag verder met zijn eigen project ‘Quibus’. Naast het Knarsetand album zal hij ook als Quibus een ep uitbrengen. “Quibus zal anders klinken dan we van Knarsetand gewend zijn. Het is meer downtempo, in de lijn van mijn helden Bonobo en Moderat. Het biedt mij de mogelijkheid om de diepere lagen op te zoeken.”

De eerste geluiden zijn de wereld al ingegooid: zijn remix van Gosto’s ‘Go Through’ is te beluisteren op Bandcamp.

Ook heeft Knarsetand de afgelopen maanden een minialbum uitgebracht onder de naam Knarsetand Remixt: 

Op de dit jaar verschenen ep ‘Fantasy’ van Knarsetand was duidelijk te horen dat er steeds meer stijlen naar voren komen ten opzichte van het album. Het titelnummer was opeens radiovriendelijk en het tweede deel van die titeltrack was meer downtempo. Op ‘Burn Babylon Down’ en ‘Dead Men Tell No Tales’ horen we zelfs een Knarsetand die nog bozer op het systeem lijkt te zijn dan voorheen. Zijn deze woede en het downtempo terug te vinden op het tweede album?

“Ik denk dat de muziek die in de toekomst door Knarsetand zal worden uitgebracht in ieder geval op meerdere vlakken meer uitgesproken zal zijn. Van toffere structuren tot vettere sounds en sfeertjes. Ik verwacht wel weer nieuwe kanten op te gaan, maar welke uiteindelijk leiden tot een album valt nog niet te zeggen. Ik denk dat ik Quibus en Knarsetand wat meer zal laten differentiëren. Dat Knarsetand wat harder en rauwer wordt en Quibus wat uitgesprokener in de rustigere vibes.”

Stel dat het tweede album een ongekend succes wordt, zouden jullie als band er dan voor open staan om weer alle instrumenten in de oefenruimte te gooien en weer samen op te treden?

 “Ik denk niet dat 'n album uitbrengen en het live spelen van het materiaal zó ver van elkaar vandaan liggen. Voor mij gaat dat samen. Ik maak de muziek voor Knarsetand ook wel met het idee om het live op een podium uit te voeren.

Ik zelf wil sowieso het podium op met 'n nieuw album, maar er zijn een hoop praktische uitdagingen die je voor zo'n heel traject eerst moet zien te overwinnen. Maar dat ligt voor alle bandleden natuurlijk ook weer anders.”

 Knarsetand stond, zoals eerder genoemd, twee maal eerder in Zeeland. Eerst in 2014 ‘t Beest en later dat jaar ook nog in De Spot, waar je zo ongeveer vijf vette pizza’s verbrandde. De laatste keer Knarsetand (ooit?) is vanavond in ‘t Beest. De cirkel is rond zou je kunnen zeggen, dus ‘come join the Gypsy Parade!’ en vier nog een keer het feest Knarsetand in ‘t Beest. De review hiervan is natuurlijk later ook op 3voor12 Zeeland te lezen!