Eerste editie minifestival Hoogtij smaakt naar meer

Waar muziek en kunst samenkomen

Joris van Moort ,

Halverwege oktober bracht de Middelburgse band en organisator Echosonic groot nieuws: de eerste editie van Festival Hoogtij zal plaatsvinden in De Spot op 7 november 2015. Het is een minifestival met jonge lokale talenten.

Twee bands, twee dj’s en één singer-songwriter, barstend van het talent. De Spot is vanavond het decor voor festival Hoogtij (afgeleid van ‘hoog tijd’) om nieuw geluid een podium te bieden. Bij binnenkomst waan je je in een kunstgalerij. Verschillende stukken hout, gemonteerd in wiskundige vormen, hangen aan het plafond. Het kunstwerk is gemaakt door Silas Threepwood. Aan de wanden zijn een aantal tekeningen, schetsen en ontwerpen van kunstenaar Demian Janssen ingelijst. Kunst met een hoofdletter K. Wie eenmaal binnen in de zaal is, begeeft zich in de studio van Echosonic (eerder bekend als Steady New Sounds). Het podium en de muren zijn bekleed met Perzische tapijten. Nog voordat de eerste band op de bühne staat, begint dj Kratos Himself aan een korte set. Hij komt later op de avond weer terug. 

Keaton mag, na een openingswoord door presentator Richard de Buck, het podium betreden. De band staat dit keer in een XL-formatie: naast de huidige bandleden zijn er ook twee backingvocals en een altsaxofonist. De band komt in deze formatie beter uit de verf. Helaas waren slordige overgangen in nummers vrij storend en werden sommige solo’s ondergesneeuwd door de overige bandleden. Toch maakt Keaton, sinds de band in de finale stond van de ‘Zeeuwse Belofte’, een sterke vooruitgang met zijn pop/bluessound.

Terwijl het podium wordt omgebouwd, draait dj Kratos Himself zijn plaatjes. Kratos is hier in de provincie nog een redelijke onbekende. Toch mag hij zich, met twee ep’s en enkele remixen, upcoming noemen. Halverwege zijn set verschijnt zangeres Emma Roberts op een kruk, met haar laid back sound. Kratos brengt je met zijn set in hogere sferen, om even weg te dromen.  

De klanken van Gijs Teuwsen (leadzanger van PEER) zijn niet meer uit het Middelburgse straatbeeld weg te denken. Hij speelt vanavond nummers van zijn eigen, onlangs uitgebrachte ep ‘Upstream’ en een aantal covers. Ondanks het feit dat zijn optreden wordt overstemd door het geroezemoes verderop in de zaal, krijgt hij tijdens zijn korte set het publiek met zich mee door het nazingen van koortjes. Ook Louis Armstrongs’ ‘What a Wonderful World’ blijkt een schot in de roos.

Headliner en tevens organisator van Hoogtij, Echosonic, opent zijn show met veel bombarie. Vanavond lijkt het ‘Steady New Sounds’ Britpop/rockverleden écht verleden tijd doordat de band zich op het indierockgenre stort. De heren spelen een strakke, energieke set met voornamelijk nieuw werk. De single ‘Pleased To Meet You’ valt goed in de smaak, evenals de solo’s van gitarist Ziggy Marlissa. 

Terwijl het eind van Hoogtij langzaam nadert en het publiek grotendeels huiswaarts keert, maakt BÄSN zijn opkomst. De band, oorspronkelijk bestaande uit Sjoerd van Kampen (gitaar, zang, synths en electronica) en Johan Marsman (basgitaar, synths), geeft vanavond een soloset. Afgelopen zomer liet Marsman weten dat hij BÄSN verlaat. Nu treffen we een solo dj-set aan, met de vocalen van Van Kampen, aangevuld met elektronische beats en synths. Het publiek dat nog aanwezig is, blijft onder de indruk. Van Kempen is nog steeds op zoek naar een waardige vervanger voor de basgitaar van BÄSN, zodat hij zijn sound kan presenteren als nooit tevoren.

Na afloop is het wel duidelijk: de goedgevulde zaal met enthousiast publiek en talentvolle acts uit de regio zijn de perfecte ingrediënten voor het nieuwe minifestival. Het smaakt zelfs naar meer. Hoogtij, tot volgend jaar!