Ook een ruumer Hrieps blijft een relaxt festival

Stahlzeit en Band Zonder Banaan ontpoppen zich tot hoofdacts

André Joosse, Joris van Moort, Kelly Thans, Rene Kauwenbergh ,

Veel harde gitaren, vijfduizend Zeeuwen en vooral veel bier. Hrieps 2015 was weer groter -herstel- ruumer dan voorgaande jaren. 3voor12 Zeeland reisde vier man sterk richting de polder van Grijpskerke om verslag te doen.

Dit jaar is alles net wat ruimer qua opzet, dus het thema was dan ook ‘Oalles Ruumer’. In zes grote tenten speelden 31 bands de ballen uit hun broek en is er voor elk wat wils. De sfeer is opvallend relaxed, ondanks, of misschien wel dankzij het bier dat rijkelijk vloeit. De organisatie heeft er ook alles aan gedaan de ervaring zo huiselijk mogelijk te maken. Er is dan ook geen 'security', maar het 'sfeerbeheer' doet zijn ronde op het terrein. Er zijn bijna geen rijen bij de ingang, bonnenverkoop en drank- en eetstands. Ondanks dat er soms bestellingen van “fuuftig bier” voorbij komen.
 
Tributes
In de hoofdtent begint het Nice ‘n Rough, met de Tina Turner Tribute. Kort gerokt met zwaar getoupeerd haar gaf de zangeres een bloemlezing uit het repertoire van Turner. Hoewel de stem goed in de buurt van het origineel komt, is het vooral een optreden met een knipoog.
 
Naast Tina Turner zijn er nog een pak andere muzikale eerbetonen te zien op Hrieps. In de tweede tent staan Frans Bauer (Jurgen Jonker) en Anouk (Noekie), maar het is vooral Lesly Williams als André Hazes die het publiek goed meekrijgt.
 
Maar de gemiddelde Hriepsbezoeker gaat toch meer voor het hardere werk. Zo zien we tributes van Guns 'n' Roses (Pheromones), AC/DC (High Voltage), Motorhead (Snaggletooth). Maar waar pas echt alle registers worden opengegooid, is bij Stahlzeit die een Rammstein tribute brengt. Het wordt een optreden vol met bloed, vuur en zelfs een water spuitende penis. Een theatershow van formaat, maar waarbij wel elke beweging is ingestudeerd waardoor er weinig spontaniteit te bekennen valt op het podium.
 
Ook de Band Zonder Banaan heeft zijn act goed ingestudeerd en geeft een grootse show weg. De overvolle hoofdtent wordt op zijn kop gezet en manifesteert zich als een van de hoofdacts van de dag.
Rockabilly
De nieuwe rockabilly tent blijkt een succes. Het lijkt erop dat naast de kwantiteit ook aan de kwaliteit gewerkt wordt door de organisatie. Onder andere 5 ó Matics, Baby Face Nelson, Betty’s Doghouse en Liptease stonden op dit nieuwe podium.
 
Zoals BLØF Concert At Sea afsluit, zo sluit Surrender het festival Hrieps af. Gekleed in pakken, gemaakt uit de Zeeuwse vlag, spelen ze alle klassiekers. De 'AC/DC uut de zak' zorgt voor een mooie afsluiting van het festival. Het bier vloeit rijkelijk en vliegt met trayen gelijk door de lucht. De bezoekers ontkomen niet aan een bierdouche.