KP15: Deaf By Disco winnaar Spectra, verslag van de locals

Klomppop 2015: zes acts streden in de Spectra finale

Tekst: Daniel Hereijgers Foto's: Laurien de Feijter, Ben Willemsen ,

Zes Zeeuwse acts streden afgelopen jaar in de voorrondes van Spectra in poppodium De Klomp voor een podiumplek op het Klomppop festival en vandaag, met Hemelvaart, is de grote finale met Clear Clamour, Dyl’n, Deaf By Disco, Xeno, Dynamic Myth en Main4. Een gevarieerd aanbod en na een lange middag vanaf 12:45 uur maakte de jury van Spectra bekend dat Deaf By Disco de winnaar is van de talentenjacht en het flinke prijzenpakket. Lees hieronder het volledige verslag van de locals op Klomppop 2015.

Om kwart voor één mag Clear Clamour de tent van Spectra Stage openen, na aankondiging van vaste presentatrice Simone Brouwers. De band werd op 6 mei gekroond tot Zeeuwse Belofte, dus dat onderdeel van de volle prijzenpot zal de band wellicht wat minder interesseren. Eerste EP ‘Observe The Outcome’, is pas uit en wordt 30 mei officieel gepresenteerd in ’t Beest in Goes. Wat goed opvalt aan de poprock van Clear Clamour is het showmanship van de gitaristen Maurits van der Harst, Jens Kole en bassist/zanger Stefan van der Harst vooraan het podium, dat staat als een huis. De manier waarop de drukdansende Kole de band presenteert is zowel vertederend als grappig. De nummers zijn misschien wat lang en herhalend, ze zitten goed in elkaar en door de presentatie zien we meteen een kanshebber voor de titel.
Verplichte Abba-cover: 'Money Money Money', degelijk zoals de hele presentatie van Clear Clamour.
 
Twee acts kort achter elkaar, met daarna even pauze en een band op main stage, zo komt het dat singer-songwriter en gitarist Dyl’N uit Cadzand vrij strak na Clear Clamour optreedt. Hij heeft speciaal voor vandaag een band geformeerd, ofwel: drummer Abel schuift aan vanaf het tweede nummer. Dylan Noteboom werd in een eerder interview met 3voor12/Zeeland al de Zeeuwse Jack Johnson genoemd en vertelde hij hoe hij onder begeleiding van Eefje de Visser in het Pop Aan Zee-traject werkte aan zijn eerste, titelloze EP. Zijn zang is echter helemaal anders dan Johnson. De songs van vandaag zijn allemaal nieuw, waaronder eentje dat hij schreef in Costa Rica. De tent is een stuk minder vol, wat jammer is want de korte set van Dyl'N met nummers over open relaties en "Tinder me tenderly" hadden meer publiek verdiend.
Abba-cover: 'The Piper', "ik koos expres het nummer met de minste YouTube views," stelt Dyl'N. Eigenlijk wel passend bij het mager aantal toeschouwers vandaag. Dyl'N maakt er iets eigens van, met een drumsolo zelfs.
 

Deaf By Disco speelde vorig jaar nog onder de naam Square Four op Spectra Stage op Klomppop. Gelukkig is de naamsverwarring met afsluiter Main4 alvast voorkomen. Het oordeel was toen “Iets meer pit erin en wat meer interactie met het festivalpubliek dat jouw band nog nauwelijks kent, zou de band geen kwaad doen.” Heeft de naams- en koerswijziging het viertal uit Zuid-Beveland goed gedaan? Met finales Regioruis, Podium-Z en nu Spectra zou je zeggen van wel en ja: vanaf meeklappers vanaf de start tot aan solo's op verhogende kistjes vooraan het podium, vliegt de vlam al lekker in de pan. Het Arctic Monkeys geluid is er wel vanaf, Deaf By Disco maakt liever doof met een mix van rock en stoner. Wel blijken de nummers nog wat aan de lange kant.
Abba-cover: 'Gimme', dat loopt meteen swingend en in geen tijd staan er zelfs dansers voor het podium. Dat brengt de pit er bij Deaf By Disco extra in.

De winnaar van de Spectra Metal editie is dit jaar Xeno. De band heeft veel aanhang, meteen vooraan met Xeno-shirt en patches op spijkerjacks, die ook mee gaat headbangen met de band. Drie nummers, dus ook Xeno's songs zijn aan de lange kant. Het verschil is echter dat we nu niet met naar poprock neigend, repetitief werk te maken hebben maar met zorgvuldig opgebouwde zware, haast industriële metaltracks. Nummers waarin zanger en toetsenist Ruben Willemsen zijn demonen afwisselend met grunts en screams loslaat op de Spectra-tent en elke gitarist de ruimte krijgt voor riffs. Daarmee meteen indirect het juryrapport van bandwedstrijd Steenworp in de prullenbak gooiend, over meer dynamiek. Het slotnummer hebben we niet getimed, maar duurde inderdaad "heel lang", meer iets voor echte metalfans. Goed, vorig jaar won de death metal van Hatred Defined, we gaan het zien.
Abba-cover: 'I'm A Marionette', dat volgens Willemsen, vol ironie, "het dichtste bij ons zit."

Dynamic Myth, band van vier scholieren uit Goes, jong dus. Winnaars van de wild card. Ze maken poprock, maar willen eigenlijk nog geen label omdat hun smaak heel breed is. Het contrast tussen bassist Stefan Krekel Kelderman en zanger/gitarist Julian Slosse kan niet groter zijn ook: de een stuurse hardrocker type in Xeno-shirt, de ander in haast Hawaii-achtig shirt met een funky uitstraling. De expressie van Slosse spreekt enorm en geeft de soms melodramatische, donkere popliedjes extra lading. Zangeres Denise wordt erbij gehaald voor de Abba-cover en een eigen lied en 'Live It Up' is een uptempo afsluiter van een leuke set. Leuk omdat het samenspel en vooral de samenhang van de nummers beter kan, het niveau is nog iets te veel dat van een schoolband.
Abba-cover: 'Does Your Mother Know' in een haast ballad-vorm, gezongen door Denise.
 
Afsluiter is Main4, pretpoppunk uit Goes en Zierikzee is de laatste deelnemer. Laat zich inspireren door Rise Against, Green Day en Blink182 en heeft goed geluisterd naar hun voorbeelden. Maar goed luisteren naar je voorbeelden is één en proberen de sfeer te maken is twee, alleen pakt het voor Main4 niet super uit. De gewenste feestsfeer slaat niet over en blijft eigenlijk ook uit op het podium. Max Huggett's zang is ook vrij onverstaanbaar, toch jammer als je ook maatschappijkritische teksten over het behoud van de aarde wil vertellen. Werkpuntjes genoeg voor deze jonge, gretige punkband. 
Abba-cover: 'S.O.S.', vrij goed gekozen, maar eerder geschreeuwd dan gezongen. Zo erg is het nog niet jongens.

Om 18:15 uur volgt de uitslag, gebracht door Simone Brouwers en jurylid Bert van Leerdam: Deaf By Disco gaat er met de prijzenpot vandoor en die is net als vorig jaar niet misselijk: 

- drie dagen opnames en een dag afmixen in de studio van Poppodium Gebouw-T 
- een plek in de Zeeuwse Belofte tijdens Bevrijdingsfestival 2016
- een startpakket band merchandise, twintig bedrukte t-shirts 
- een band fotoshoot
- een interview, hier op jouw 3voor12/Zeeland!

Best Abba-cover? Die van Xeno.