KP15: Compact Disk Dummies: stomende beats, scheurende gitaren

Broertjes vinden balans tussen rock, pop en dance

Tekst: Dennis de Waard Foto: Maroussia Anthonisse ,

De Compact Disk Dummies timmeren in Nederland hard aan de weg. In 2012 wonnen ze in België de bekende Humo Rock Rally, en hun ep ‘Mess With Us’ gaat in België zeer hard. De dansschoenen zijn al aangetrokken, de rook stijgt op, ben je er klaar voor?

Geen tijd om energie op te doen na Birth of Joy. Slechts tijd om nog een pilsje achterover te tikken. Strak vijf minuten na een energievretend optreden van Birth of Joy beginnen de Belgische broertjes aan een minstens zo slopende set. De Spectra-stage gaat een nu al legendarisch optreden tegemoet.
 
De set opent met het dromerige ‘Wht Y Wnt’, de kortere versie van ‘What You Want’, meteen daarna smijten de Compact Disk Dummies wat beats in je gezicht, in je handen en in je benen. Mensen die stilstaan, zijn de mensen die het optreden niet zien. Links, rechts, voor, achter, het volk in de Spectra-Stage verplaatst zich met 10 meter per seconde, in een nog donkere zaal waar het bier je om de oren vliegt, en waar het zweet je uitbreekt op alle mogelijke plekken. Het toetsenpaneel van de Compact Disk Dummies is er eentje zoals je nog nooit gezien hebt. Het staat op een springveer van een wipkip. Dit geeft ze de ruimte om het toetsenbord alles te geven, om het alle kanten op te laten gaan, net als het publiek. Naast de toetsen wordt er hier en daar ook nog een gitaar bijgepakt door de dansende frontman. Hij heeft meer moves dan Jagger en gaat volledig op in zijn eigen creatie. En die creatie is niet alleen zijn muziek, die creatie is ook de zweterige tent. Dit. Dit is het moment waarop de tijd vertraagd, het moment waarop de muziek zijn greep op de tijd heeft gekregen. Het optreden duurt niet lang, maar het duurt lang genoeg om in de set op te gaan. En is het dan niet een ongelooflijk geslaagd optreden?
 
Nadat de bekende ‘The Reeling’, ‘F.E.E.R.S.’ en ‘Mess With Us’ door een kleine schare fans is toegejuicht, meegezongen, en meegedanst is het optreden al aan het eind toe. Maar niet voordat er een cover is gespeeld die niemand, nee, niemand aan zag komen. ‘Toxic’ van Britney Spears wordt gepompt, je oren zullen voorlopig nog niet uitgerust zijn, je benen overigens ook niet, en je ogen geloven niet dat de gitarist het publiek in duikt, zingt en op de grond de rest van het nummer liggend afmaakt. Voor de mensen die er bij waren, het was legendarisch. Dit is een van die optredens waar je het de komende edities nog over hebt. Compact Disk Dummies: Proost!