Zonovergoten eerste Pinksterdag op Jazzfestival Middelburg

Diversiteit aan stijlen met grote artiesten

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Maroussia Anthonise ,

De eerste pinksterdag op het Jazzfestival Middelburg is een mooie lentedag. Een stralende zon vult het Abdijplein en de sfeer is uiterst relaxed. Er staan twee podia; het hoofdpodium en het Radio 6-podium. Op de laatste staan vandaag dj Sandstorm feat. Saxofinist Arie Kuit, zij openen en sluiten elke dag van dit festival met steeds een set van een uur. Dj Sandstorm draait funky platen en Kuit improviseert er tussendoor. Tussen de bands op het hoofdpodium, tijdens het wisselen, speelt het daar ook het Clemens van der Feen Kwartet. Deze maakt eigentijdse jazz onder leiding van bassist Van der Feen. De Zeeuw maakte op zijn twaalfde z'n debuut op het North Sea Jazzfestival en heeft sindsdien de hele wereld afgereisd om op te treden en met vele grote artiesten te werken. Hij bracht zelf twee albums uit, 'High Places' in 2011 en '14PM' in 2013. Vandaag speelt hij voor ons op eigen bodem en is hier zeer welkom.

De eerste van de vier hoofdacts van vandaag is Gideon van Gelder met zijn kwintet. Van Gelder is pianist en bracht in 2010 een eerste album uit 'Perputual'. Dat werd vol lof onthaald. Vorig jaar kwam het tweede album 'Lighthouse' uit, dat wederom een groot succes werd. Zijn sound is heel eigen, een mooie mix tussen klassieke jazz, funk en soul. Af en toe een zijstraat naar de Zuid-Amerikaanse hoek. Zangeres van dit kwintet, Lillian Veiera is een aparte toevoeging. Ze zingt niet in woorden, maar in klank. Alles bij elkaar maakt het tot een verrassend geluid, dat live ook goed tot zijn recht komt.
 

Na dit optreden kunnen we luisteren naar de eerste set van het Clemens van der Feen Kwartet. Tijdens dit optreden wordt het langzaam wat drukker op het festivalplein. De stoelen voor het podium worden aan de kant geschoven, want het is de bedoeling dat men gaat staan swingen bij New Cool Collective.

Na ruim 20 jaar nog altijd verrassend

New Cool Collective, onder leiding van saxofonist Benjamin Herman, is een bruisende jazzformatie. De muzikanten spelen vandaag vooral nummers van hun laatste album 'Electric Monkey Sessions’, wat inmiddels hun 20e album is, en dat valt in goede aarde. Salsa, merengue, funk, soul, ska maar vooral jazz vullen het plein. De energie spat ervan af en nog steeds weten ze het publiek te verrassen. Na de set van een uur had het publiek graag nog een toegift gehoord, maar daar is helaas geen ruimte voor.

Muziek om naar te luisteren

Na de tweede set van het Clemens van der Feen kwartet, is het hoofdpodium voor het Steve Lehman Octet. Zijn specialiteit is spectrale jazz. Dat komt erop neer dat er veel tegelijk gebeurt; veel instrumenten spelen in verschillende ritmes en nemen dit van elkaar over. Een erg drukke bedoeling en even heel wat anders. Voor de bezoekers die graag losjes mee swingen, was dit misschien een knap lastige set. Het is dan ook echt muziek om naar te luisteren en de stukken zitten sterk in elkaar, zijn knap geschreven. Er zijn vandaag duidelijk genoeg liefhebbers.
 

Van A tot Z ontroerend

Tijdens de derde en laatste set van het Clemens van der Feen kwartet, moeten we even schuilen voor een bui, maar voor de laatste hoofdact begint is die alweer voorbij. We staan droog bij het adembenemende optreden van Tuniesiër Dhafer Youssef. Hij speelt op de ‘oud’, een voorloper van de luit. Met zijn karakteristieke stem en samples via een laptop, maakt hij met zijn band bijna sprookjesachtige muziek. Een mix van jazz met Oosterse ritmes en klanken. Ze spelen een dynamische set die van je A tot Z ontroert. Van enorm ingetogen tot uitbundig uitgelaten, een erg indrukwekkend optreden.

Samen genieten van mooie muziek

Aan dj Sandstorm en saxofonist Arie Kuit de eer het festival voor de zondag af te sluiten. Het was een zeer geslaagde derde dag van het International Jazzfestival Middelburg, dat dit jaar het 35-jarig jubileum viert. Een ontspannen sfeer en een voelbaar respect voor de muzikanten. Dat blijkt uit de stilte die bewaard blijft tijdens rustige momenten in de muziek of het even stemmen van instrumenten. Men komt hier om vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten, gezellig met een drankje te doen een babbel te maken, maar vooral om samen te genieten van mooie muziek.