Pre-party International Jazz Festival met Starlight

Improvisatie en muzikale kwaliteiten voeren boventoon met dj Sandstorm & friends

Joris van Moort ,

Het officiële programma van het International Jazz Festival opent pas zaterdag met grote namen in de jazzwereld als Bill Evans en New Rotterdam Jazz Orchestra. Twee cafés in de binnenstad (Desafinado en De Mug) openen het festival alvast met Starlight en ‘Grooves, Vocals & Sounds’.

De soul- en jazzfanaten komen dit weekend aan hun trekken op het Abdijplein in Middelburg. Voor wie de sfeer alvast wilde proeven, kon onder andere terecht in jazzcafé Desafinado. De Zeeuwse dj  Sandstorm verzorgt vanavond de soul- en jazzsound in samenwerking met zangeres Eleonora en saxofonist Arie Kuit. De beats die Sandstorm de goedgevulde ruimte instuurt, worden ondersteund door oude videoclips van jazzlegendes. De saxofonist (die The Skyline Orchestra dirigeert en de muziekstukken arrangeert) improviseert op de beats van Sandstorm en doet dat met veel passie en allure. Zangeres Eleonora maakt het compleet met haar zwoele stem in een goedgevulde Desafinado. 

In Braai-Tapperij De Mug staat vrijwel maandelijks en dus ook vanavond de Oost-Souburgse band Starlight op de bühne. De band heeft gitarist Jarmo Lopulissa, drummer Renaldo Tuhuleruw en bassist Michelo Celestijn als vaste bezetting. De vocals behoren niet tot de vaste bezetting en voor dit optreden staat zangeres Claudia Wagenmakers klaar om deze avond te vullen met haar stem. Een vernieuwd concept dat in onze provincie nog niet eerder is voorgekomen. Starlight speelt vanavond covers uit de funk-, soul- en disco genres. De Mug staat propvol en het publiek geniet uitermate van de soul- en funksound van de heren. Het gitaarspel van gitarist Jarmo Lopulissa is van fenomenaal hoog niveau, al is hij niet dominant aanwezig in vergelijking met de rest van de band. Ook het strakke drumwerk en de groove baslijnen mogen tot het niveau van Lopulissa worden gerekend. De vocalen van zangeres Claudia komen echter niet tot het hoge niveau van de begeleiding van de bandleden, al mag dat de pret niet drukken. Kortom: Starlight is een ruwe diamant in de Zeeuwse muziekscene, dat helaas nog te weinig van bekendheid geniet.