Zelfs met last-minute veranderingen blijft Graauwrock succesvol

Sterke line-up doet afwezigheid De Dijk verzachten

Tekst: Kelly de Rybel Fotografie: Kelly Thans ,

Het openlucht festival Graauwrock 2015 heeft een valse start als headliner De Dijk op het laatste moment afzegt. Daarnaast regent het bijna de gehele avond. De organisatie gooit dan ook bijna de gehele planning overhoop om er alsnog het beste van te maken. Gelukkig worden de aanwezige bands afgewisseld tussen het hoofdpodium op de weide en met het kleinere podium in de tent. Zo wordt het gat dat De Dijk heeft achtergelaten alsnog gedicht.

De Dijk heeft gecancelled wegens een acute keelontsteking van zanger Huub van der Lubbe. Hoewel het te kort dag was om degelijke vervanging te regelen, heeft de organisatie het probleem op passende wijze opgelost. Kaarthouders werden namelijk in de gelegenheid gebracht €12,50 aan consumptiebonnen te komen halen, of krijgen het geld van het kaartje volledig terug.  
 
Het Hulsterse drietal Undercover Rhythms mag de avond openen en dat doen ze met hun eigen akoestische interpretatie van hedendaagse hits. Voorbeelden hiervan zijn 'Blurred Lines', 'All About That Bass', maar bijvoorbeeld ook 'Till It Hurts' van Yellow Claw. Hun nummers hebben een zuidelijke, zomerse feel. Dat is zeker niet misplaatst op deze regenachtige avond. 
 
De tweede act vanavond is weer van Zeeuwse bodem: Danny Vera, die na wat schuiven in de planning vroeger speelt dan de bedoeling is, staat strak in pak op het hoofdpodium en weet ondanks de barre weersomstandigheden een sterke show neer te zetten. Het eerste nummer op de setlist is dan ook het toepasselijke ‘Distant Rumble’, dat over het passeren van de (metaforische) storm gaat. Vera weet uiteindelijk, met een op de 60's geïnspireerde rocksound, de bezoekers letterlijk en figuurlijk uit de tent te lokken en de weide te vullen.
 
Daarna is het aan de winnaar van Road to Graauwrock om het publiek nog wat meer op te warmen. Jesse Ashfield doet dit dan ook met uptempo nummers en veel interactie met het publiek. Deze achtkoppige band neemt onder andere een violiste en twee backing vocals mee. Het zorgt voor een bijzondere en toch toegankelijk geluid.
 
Handsome Poets volgt Jesse Ashfiel op. Met vrolijke uptempo nummers zoals 'Sky On Fire', 'Stardust' en hun meest recente single 'Wildside' bezorgen de verregende menigte toch een warm gevoel. Cheesy Disco Queen mag zijn best doen om deze sfeer te behouden. De vrouwelijke DJ heeft de eer om in de tent het gat op te vullen dat door de afwezigheid van De Dijk in de planning is ontstaan. En dat doet ze met verve.
 
Tijdens het optreden van Dirty Daddies gaat het publiek volledig los. Regen, uitgevallen headliner, het lijkt niet meer uit te maken. De Dirty Daddies maken van alles wat ze doen en feestje, zo ook vanavond. De enthousiaste coverband geeft een ruim twee uur durende show weg, waarin bijna elke hit van de afgelopen 30 jaar voorbij lijkt te komen. Meezingen en dansen is inbegrepen. Een energieke en passende afsluiter van Graauwrock.
 
Met een sterke line-up en de benodigde last-minute aanpassingen is Graauwrock 2015 gelukkig niet in het water gevallen. De Graauwrock formule blijkt nog steeds succesvol en kan na jaren van ervaring wel tegen een stootje.