Eindeloos Eiland Festival: Het mooiste festival van Zeeland

Wees gewoon jezelf, samen met de natuur

Tekst: Dennis de Waard en Laurien de Feijter Foto's: Dennis de Waard ,

In Wissenkerke, op de camping Wilgenoord en het veld daarachter, staat op 8,9 en 10 mei de eerste editie van het Eindeloos Eiland Festival. Dit kleinschalige festival met zes podia, diep verborgen in de natuur, mag nu al tot een van de mooiste en meest unieke festivals in de provincie worden gerekend. 3voor12 Zeeland was ook aanwezig en proefde naast het lekkere eten ook de sfeer.

Als je op het terrein aankomt, doemt het eerste en grootste podium op: de loods, simpelweg ‘Loods’ genoemd. Met ruimte voor ongeveer 150 man (maar dan staat het wel stampvol) is dit de plek waar vooral de folkbands staan. Een kleine wandeling door de camping verder ontpopt zich een enorm en verborgen veld waar de overige activiteiten zijn. Over de drie dagen zijn er optredens van oa. Monsun, Thomas Zwijssen, Gregory Page en Soort van Sven gepland.

Maar niet alles staat in het teken van muziek. Nee, geef je ogen de kost op de wei en je bent zo een uur verloren op het veld. De Surf-Henge, een eigen interpretatie van de Stonehenge, maar dan met surfplanken, valt meteen op. Ook is er een kampvuurcirkel gebouwd, een kunstwerk waar iedereen met stokken en touwen zelf een onderdeel kan toevoegen. Dan is er nog een enorm, stalen, tja, ‘iets’, waarmee je zoveel mogelijk herrie mee kunt maken als je maar wil door er met stokken op te slaan. Heb je even niets met de muziek, dan kun je je met de kunst genoeg vermaken. Ook gezinnen kunnen hun kinderen vermaken met de theatershows als ‘De Blije Vis’.

De optredens mogen er ook zijn. Het mooie is dat, hoewel er soms drie optredens tegelijk zijn gepland, je je nergens zorgen om hoeft te maken wat betreft je oren. Het geluid dreunt nergens in je oren, maar is gewoon normaal verstaanbaar en je kunt elkaar nog verstaan. Eindeloos Eiland Festival gaat vooral over de ontdekking: in het teken van Classic!Fever ontdekken we jong talent als Isabella van Beek, Kailas en Frederique Silla. Ook Soort van Sven blijkt een charismatisch verhalenverteller, zo onder een parasol midden in het bos bij podium ‘Hout’. Gregory Page brengt niet alleen zijn fifties-sound naar het veld, maar de tachtig man mag ook nog eens van zijn humoristische poëzie genieten. Monsun rockt de blues uit je lichaam, en Kiki Hoefsmid en Isabelle spelen een spontaan optreden bij het kampvuur.

De drie dagen zijn voorbij, en we kunnen alleen maar zeggen: Eindeloos Eiland Festival is fantastisch. De relaxte sfeer werkt aanstekelijk. Je kijkt het ene moment vanaf het water naar Letters From Nina, vervolgens sta je ezels te knuffelen (jazeker! Ook dat is geprogrammeerd) en later sta je met mensen die je niet kent een kunstwerk te bouwen. Wees jezelf, dat is het motto, samen met de natuur. Begint het vuur koud te worden, dan pak je wat hout en gooit het erbij. Heb je de dames van Straatruis gemist? Geen zorgen: ze staan een kleine twee uur later weer op een ander podium. Geen zin in de standaard vette bak gefrituurde aardappel? Het eten op Eindeloos Eiland Festival is heerlijk, vers gemaakt, en gezond. De mensen zijn er ook zeer relaxed, en nog belangrijker, ze hebben door waar ze zich bevinden. Op dit prachtige veld heeft iedereen respect voor het festival gekregen. Nergens ligt een verloren beker, een weggegooid bakje of wat dan ook. Jong en oud geniet. Er lijken dan totaal niet veel mensen te zijn, maar programmeur René de Dreu weet wel beter: “In de afgelopen drie dagen is er drieduizend man langsgekomen!” Drie. Duizend. Ook de penningmeester is in zijn nopjes aan het begin van de derde dag: “De financiën zijn rond, volgend jaar gaan we het weer doen!” Wie op de laatste dag wegloopt van het terrein, kan het niet helpen nog even om te draaien en naar het veld te kijken. Dit is echt gebeurd, dit klein verstopt sprookje dat Eindeloos Eiland Festival heet is geen fantasie. We hebben nu al heimwee.