Douwe Bob: Leverancier van ijzersterke songs en gratis bier

Try-out geslaagde formule

Dennis de Waard & Laurien de Feijter ,

‘Pass It On’, het nieuwe album van Douwe Bob, komt uit op 15 mei. De Spot heeft de eer om als eerste de try-out van het nieuwe materiaal te beleven. De show was bij voorbaat al uitverkocht, net als de rest van de tour in mei.

De support van Douwe Bob is de tot nu toe voor de wereld nog onbekende Max Meser. Meser begint langzaam wat bekendheid te werven, zoals bij zijn optreden op het Grasnapolsky festival. Deze zanger speelt zowel solo shows als met een band, en die band staat ook vanavond op het podium. De muziek klinkt als een zomerse dag uit de 60’s en zo voelt de zaal het ook. De nummers zijn zeer origineel en afwisselend en het strakke spel zorgt voor een verfrissende act die zeer zeker in de gaten moet worden gehouden.
Dan, na een korte pauze, gaan de lichten uit, en komt Douwe Bob en kornuiten op het podium. Douwe Bob begint zijn set meteen met nieuw materiaal: ‘Sweet Sunshine’ wordt vol passie ingezet. Te horen aan het nieuwe materiaal is dat de teksten meer, hoe cliché het ook mag klinken, volwassener en diepgaander zijn, zonder dat Douwe iets van zijn stijl moet inleveren. De meisjes die het te druk hebben met wegsmelten bij deze charmeur, missen de toetsenist die de show steelt. Hoe deze gast in de band is gekomen, is ons niet bekend, maar hij lijkt van een andere planeet te komen, en later is hij met toetsen in de aanslag op aarde geland. Volledig buiten zichzelf slaat hij op de toetsen. Je ziet hem denken: “Dit nummer heeft meer sambaballen nodig!” En vervolgens rockt hij de sambaballen met de toetsen tegelijk. 
Naast een hoop nieuw materiaal (die nieuwe plaat telt zestien(!) nummers), is er ook tijd voor bekendere nummers als ‘Blind Man’s Bluff’, een akoestische uitgevoerde ‘Stone Into the River’ en ‘Multicoloured Angels’. Tijdens deze nummers danst en zingt het redelijk makke publiek echt mee. Toffe actie: nog voor het laatste nummer komt Douwe met twee sixpacks Amstel en begint blikken bier uit te delen, waar natuurlijk flink van wordt genoten. Na een hard applaus, dat wel duidelijk maakt dat het publiek wel meer wil, worden er nog drie nummers ingezet met als afsluiter ‘You Don’t Have To Stay’. Een goed bij stem zijnde Douwe Bob stelt nog één keer zijn strak spelende band voor, slaat nog een paar keer zijn akkoorden, kijkt nog één keer dankbaar naar zijn publiek en spuit ze vervolgens onder met bier. Reacties als “Gadver! M’n haar wordt vies!” en “Moet dat nou?” zijn er gelukkig niet bij. Want wat maakt het uit? Douwe Bob speelt een avond zoals een podiumavond hoort te zijn. Een zaal zo warm dat het op graadje barbecue staat, die rook die betoverend over het podium zweeft, een band die speelt alsof het zijn laatste noot is en gratis bier. Die “Zullen we terugkomen?” houden we van je tegoed, Posthuma.
 
Douwe Bob gemist? Op 6 juni speelt hij op Vestrock, Hulst.

Max Meser nog een keer zien? Hij is geselecteerd voor de Popronde, dus wellicht komt hij langs in Middelburg. Tegen het einde van de zomer staat in ieder geval zijn ep-release gepland.