Made In Belgium: Grensverleggend draaiboek in Gebouw-T Made In Belgium: Grensverleggend draaiboek in Gebouw-T

Het beste van Belgische bodem op Bergs podium

, Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Andre Joosse

Made In Belgium: Grensverleggend draaiboek in Gebouw-T

Het beste van Belgische bodem op Bergs podium

Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Andre Joosse ,

Muziek maken! Als we één ding aan onze zuiderburen kunnen toevertrouwen, is het dat wel. In Nederland wordt de populariteit van Belgische bands dan ook steeds groter. Net zoals vanavond in Gebouw-T. Een puntzak gevuld met vijf vette Belgische bands zorgt voor een grensverleggend programma, met een diversiteit als dat van Belgisch bier verdeeld over twee zalen. Stil zitten gaat niet lukken vanavond.

Het podium van de Rabozaal kleurt geel en rood als Fixkes wordt aangekondigd. Met het onlangs verschenen album ‘Weeral Halfacht’ wordt de radiostilte na het succes in 2007 met ‘Kvraagtaan’ verbroken. De redelijk gevulde zaal luistert met een Duvel in de hand naar de onvervalste Vlaamse klanken. Het ene moment verlangt zanger/bassist Sam Valkenborgh naar een telefoontje van ‘Jodie Foster’, het andere rapt zanger/gitarist Mike Engels ‘Nooit Niks’. Dat de band muzikaal niets verleerd is, bewijst ze bij het lange ingetogen samenspel van  ‘Misschien Is ’T De Regen’.

Na een relatief korte set schuifelt het publiek naar de bovenzaal. Het podium van de T-Up zaal ligt bezaaid met diverse instrumenten. Apparatuur voor een volledige band. Maar niets is minder waar, And They Spoke In Anthems is de one-man band van Arne Leurentop. Na een lange reis door Australië besloot hij zijn ervaringen te bundelen op een fantastisch album, ‘JUNE’. Vanavond laat hij ons meegenieten en bouwt met behulp van zijn loop-pedaal elk nummer laag voor laag op. De netjes geklede Belg snijdt zijn kraakheldere stem door de kleine, intieme ruimte en verrast met verbluffend mooie meerstemmige liedjes zoals ’ The Inventor Of Summer’ en ‘Slow Down’.

De galm op de versterkers gaan op stand elf als Bed Rugs de Rabozaal weer vol laat lopen. Vernoemd naar het kleedje van “the Dude’ uit The Big Lebowski, wordt al snel duidelijk dat deze band gehypnotiseerd is door de psychedelische rock uit de sixties. Frontzangers en gitaristen Yannick Aerts en Stijn Boels slepen zichzelf over het podium als twee ‘Everly Brothers on acid’, waarbij de lijzige, meerstemmige zangpartijen het stevige gitaarwerk in evenwicht houdt. 

Hydrogen Sea is een jong Brussels duo dat net een gloednieuwe ep heeft uitgebracht om met Gebouw-T te delen. Multi-instrumentalist PJ Seaux staat als een professor in zijn laboratorium van synths. Bijtend op zijn trui, in opperste concentratie, laat hij ons meekijken met zijn waanzinnige experimenten. De dromerige klanken worden versterkt door de engelachtige stem van zangeres Birsen Uçar. Het publiek zit er bovenop en houdt elke beweging nauwlettend in de gaten. 

Enkele uren voor aanvang hebben The Sore Losers helaas moeten afzeggen door persoonlijke omstandigheden. De band stuurt wel een waardige vervanger, Wallace van Born. Dit Gentse powertrio  met zijn keiharde stonerrock geeft de avond nog een vuile, ruige nasmaak. Nummers van hun laatste album ‘Orb We Absorb’, waarbij de band heeft samengewerkt met  de bekende producer Chris Goss (o.a. Queens Of The Stone Age), knallen door de zaal.  Prima afsluiting dus van een uiteenlopende avond voor de muziekliefhebber. 

Naderhand maakt Gebouw-T bekend dat toeschouwers van vanavond het optreden van  Amatorski + I Am Oak a.s. zaterdag gratis mogen bijwonen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland