Bandleden Jimmy Dumbbell en The Chimney gaan verder in nieuwe band Sunra Bandleden Jimmy Dumbbell en The Chimney gaan verder in nieuwe band Sunra

"De muzikale weg leidt hier naartoe"

, Tekst: Anneke Flikweert

Bandleden Jimmy Dumbbell en The Chimney gaan verder in nieuwe band Sunra

"De muzikale weg leidt hier naartoe"

Tekst: Anneke Flikweert ,

Langs het water van de ‘kaoie’ in Bruinisse klinken in het duister flarden gitaar en slagwerk. Sunra, de nieuwe band van Adriaan van den Berg (zang, gitaar, bas, toetsen), Maurice Frickus (zang, drums), Lennart Dorrestein (zang, gitaar, bas) en Pieter van der Laan (gitaar) is enthousiast aan het oefenen in het kantoortje van een verder verlaten industriehal.

Vanaf november zijn ze samen aan de slag, de ex-bandleden van Jimmy Dumbbell en The Chimney- twee bandjes uit Bruinisse. Inmiddels is er voldoende geschreven en gespeeld om aan het publiek te laten horen. In de muziek van Sunra zijn invloeden te vinden van bands als The Rolling Stones en Oasis, maar ook Radiohead, Spoon en Portishead. De muziek zit vol variatie, niet in de laatste plaats omdat de band drie zangers/songwriters telt. “In deze band kunnen we vrij zijn,” legt Adriaan van den Berg uit. “Omdat we zoveel bandleden hebben die zingen en gitaar spelen, kunnen we mooi afwisselen. We zijn allemaal heel kritisch, maar zo houd je elkaar ook scherp. En we houden van dezelfde muziek en wijzen elkaar op nieuwe ontdekkingen- Elliott Smith bijvoorbeeld.” “De dynamiek maakt ons uniek,” vat gitarist Pieter van der Laan het eigen geluid van Sunra samen.  
Hun eerste single, ‘Salvation,’ namen ze afgelopen februari op met Ferry de Ronde van de Loenswork studio. Op 19 maart was hun derde optreden, in het Paardcafé in Den Haag, de week daarvoor waren ze de Special Act bij RegioRuis in Brogum. “De strakheid, daar moeten we nog aan werken,” denken ze terug aan hun eerste optredens. “Dat krijg je door ervaring op te doen. Het was wel leuk om op RegioRuis te staan, want zo zijn wij ook begonnen ooit. En alle adviezen toentertijd gebruikten we, over podiumpresentatie bijvoorbeeld. En eigenlijk moet je zoiets niet instuderen vinden we- dat komt vanzelf.”  
 

De muzikale weg

De leden van Sunra willen het goed aanpakken en hebben dezelfde passie voor muziek. Adriaan en Maurice jamden al samen toen ze nog in respectievelijk Jimmy Dumbbell en The Chimney zaten en zeiden dan tegen elkaar dat het leuk zou zijn samen een band te beginnen. Toch duurde dat nog tot nu. “Dat is niet erg,” vinden ze. “De tijd moest er rijp voor zijn en wijzelf ook. De muzikale weg leidt hier naartoe.” Alles draait om muziek in het leven van de bandleden. “Wij zijn muzikanten,” vatten ze hun leven samen. Maurice Frickus: “Ik zou mezelf compleet nutteloos voelen zonder muziek.” Adriaan van den Berg verhuisde in het afgelopen jaar naar Den Haag. “Ik ben naar het Paard van Troje gestapt om te vragen of we daar op konden treden. En op 19 maart stonden we er. Zo zijn we optredens voor Sunra aan het regelen. We weten wat we kunnen en de lat ligt hoog. We hebben nooit discussies. We hebben het nooit over randzaken, alleen over muziek. Onze volgende stap is het opnemen van een EP, ook weer met Ferry de Ronde, naast zoveel mogelijk en zo goed mogelijk optreden natuurlijk. We zouden graag nog op een aantal festivals staan, in de komende maanden. We treden op Koningsnacht op in De Stulp in Renesse en op 13 juni staan we op Anywave in Zierikzee. Maar eerst gaan we op zaterdag 4 april naar Paradiso, dat is toch wel een jongensdroom!”  
 

Sunra

De band Sunra is vernoemd naar de kat van drummer Maurice Frickus; Sun Ra, die op zijn beurt weer hetzelfde heet als een nummer van de Belgische band dEUS, over de bekende excentrieke jazzmusicus Sun Ra.  
 

Paradiso

Op zaterdag 4 april speelt Sunra ’s middags op het 30x20 minutenfestival van Pinguinradio in Paradiso. Er kunnen vijftig fans mee in de bus, om aan te moedigen, voor 15 euro, inclusief optreden. Vertrek rond 12 uur, omstreeks 18.00 uur rijdt de bus weer terug. Kaarten zijn te bestellen via een berichtje via Facebook of info@sunraband.com
Zie ook http://sunraband.com/
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland