Xeno wint Metal Spectra-editie in De Klomp Xeno wint Metal Spectra-editie in De Klomp

The Circle Remains neemt publieksprijs mee naar huis

, Foto’s: Laurien de Feijter Tekst: Joris van Moort

Xeno wint Metal Spectra-editie in De Klomp

The Circle Remains neemt publieksprijs mee naar huis

Foto’s: Laurien de Feijter Tekst: Joris van Moort ,

De metalavond in De Klomp staat jaarlijks garant voor een potje herrie. Dat men hier niet voor rustige muziek komt, is bekend bij het publiek, maar wat de bands verder brengen, is een verrassing. Wat iedereen wél weet, is dat de Herder, de special act van de avond, de avond afsluit.

Voorafgaand kent de metalavond een aantal struikelblokken. Zo lieten de bands Zenobia en Wood het afweten wegens ziekte. Gelukkig konden de bands Fire Within en Xeno wel worden toegevoegd aan de line-up, evenals The Circle Remains. Met deze bands op de affiche weten we zeker dat we te maken hebben met gevorderde bands. 

De mannen van The Circle Remains uit Bergen op Zoom en omstreken starten de avond. Twee weken geleden waren ze ook al in ’t Zeeuwse, tijdens Polderpop. Er was wederomveel ruimte voor grunge en bij het derde nummer was de eerste moshpit van de avond een feit. De lage uithalen van de zanger worden als pluspunten gezien, maar een vaste stijl in de songs ontbreekt echter. De teksten zijn sterk en bevatten veel emotie, maar helaas uiten ze die niet helemaal en dat is jammer.

Tijd voor een ander potje metal. De heren van Xeno hebben hun eigen stijl gevonden binnen de metal en switchen veel tussen black- en deathmetal. Een mengelmoesje dus, waardoor ze niet in een hokje te plaatsen zijn. De band weet volgens de jury goede uitbouwende riffs weg te geven tijdens hun korte, maar strakke set. Aan de professionaliteit van de band valt nog te werken. 
 
De laatste band van de avond die meedingt aan een finale plek is Fire Within uit Middelburg. Een band met teksten die duidelijk kunnen worden verstaan (in plaats van het vele grungegeluid). Opvallend in de set is een cover van ABBA met het nummer ‘Gimme, Gimme, Gimme’, gegoten in een rock/metal sausje. Want, ‘stiekem zijn alle metalfans ook ABBA fans’, aldus de jury. Fire Within won eerder dit jaar nog de Zeeuwse voorronde van de Metal Battle.
 

De special act van de avond is de Groningse band Herder. Deze metalfanaten gooien er nog een beetje extra power in. Al headbangend zetten ze een strakke set neer, wat volgens het mee headbangende publiek naar meer smaakt.  

Dan zijn de stemmen geteld, de jury is uit zijn beraad. Xeno gaat er met de juryprijs vandoor. Volstrekt onverwacht, volgens de band zelf, neemt The Circle Remains, waar het minste publiek bij was, de publieksprijs mee naar Brabant.

Xeno zal het in de finale gaan opnemen tegen Main4, Clear Clamour en Dylan Notenboom

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland