Spectra seizoen ‘14/’15 loopt ten einde in laatste battle Spectra seizoen ‘14/’15 loopt ten einde in laatste battle

Laatste namen bekend voor Spectra-finale

, Foto’s: Laurien de Feijter Tekst: Dennis de Waard

Spectra seizoen ‘14/’15 loopt ten einde in laatste battle

Laatste namen bekend voor Spectra-finale

Foto’s: Laurien de Feijter Tekst: Dennis de Waard ,

Na vier rock ’n’rollende Spectra-voorrondes, zijn we vanavond alweer aangekomen bij de laatste voorronde. Vijf bands staan klaar om zich te bewijzen: zij hopen op die befaamde finalespot op Klomppop. De special act van vanavond is The Cool Quest.

Aan het Middelburgse Piglet de eer om de avond te openen voor een voorlopig nogal lege De Klomp. Het excentrieke vijftal heeft het podium aangekleed met een hoop varkens, waaronder het knuffelvarken Harm, de manager van de band die de wacht houdt vanaf de bassdrum. De muziek van Piglet vliegt van pop naar rock naar funk en heeft in bijna elk nummer een aanstekelijke vrolijkheid zoals je die in ouderwetse Disneyfilms hebt. De gitaristen hebben het duidelijk naar hun zin. De bassist krijgt het voor elkaar om tijdens het bassen een kazoo te bespelen en de toetsenist heeft vliegensvlugge vingers. Het geheel klinkt als een goede band, maar de band op zich oogt nog niet echt als een hechte band. Tussen de nummers door zijn er op het podium wat inside jokes die de plank net misslaan bij het publiek waardoor er pijnlijke stiltes vallen die echt te lang duren.

Na Piglet’s aftrap zou Silence optreden, maar door ziekte kan de band helaas niet. Hierdoor mogen de jonge gasten van Stolen Moon eerder aan hun set beginnen. Met een gemiddelde leeftijd van dertien jaar is Stolen Moon misschien wel de jongste band die ooit op de planken heeft gestaan. De jongens hebben elkaar ontmoet bij een Podium Z-bijeenkomst en bleken een goede muzikale klik met elkaar te hebben. De alternatieve rockers laten vanavond een eigen repertoire horen, zoals het nummer ‘Las Vegas Lovers’, maar ook een cover van The White Stripes, ‘Seven Nation Army’. De jongens ademen op het podium pure rock’n’roll en spelen met een hoop passie. Het publiek geniet met volle teugen, wat de jonge band een gezonde dosis zelfvertrouwen geeft.
 
Dan is het tijd voor Deaf By Disco, die voorheen ook meedeed aan Spectra als Square Four. Nu zijn ze met een nieuwe naam terug om die overwinning te pakken. Hard op weg zijn ze. Laatst stonden ze nog in de Melkweg met PopSport en wonnen de Regioruisvoorronde. De hardrockers klinken strak, hebben duidelijk meer ervaring (zo zien we Blunderbustleden terug in de band) en hebben de minste moeite om het publiek op te jagen. 
Als laatste is Dynamic Myth aan de beurt. Het kwartet is misschien de meest interessante nieuwe band die vanavond het podium op klimt, en dat merk je aan alles: de progressieve rockteksten, de duistere klanken, maar ook de diversiteit in de nummers. De band is hecht en het samenspel is goed om te zien. Maar de nervositeit wil ook de band nog in zijn greep houden: zo wil de zanger/gitarist nog wel eens naast de microfoon zingen en de bassist wendt zich alleen naar de fans, waardoor hij vergeet dat hij ook nog voor de rest van de zaal staat te spelen. Al met een goede band die zich nog zou kunnen ontpoppen tot een band van formaat.
 
Terwijl de jury zich terugtrekt voor overleg, maakt het podium ruimte voor de special act: The Cool Quest. De hiphop/funkformatie begint voet aan de grond te krijgen met een recent optreden bij DWDD, mag zich 3FM Serious Talent noemen en maakt zich langzaam maar zeker op voor een drukke festivalzomer. Het is maar afwachten hoe het publiek de band zal opvangen, want hiphop is bij De Klomp en Spectra en niet vaak een passerende stijl, maar The Cool Quest maakt een overdonderende indruk. De funky deuntjes, de diepgaande teksten en de frontman, die een echte rasentertainer is, maakt het plaatje compleet. Het eigen materiaal van de band mag er wezen, maar wat het publiek echt zal onthouden is de indrukwekkende 90’s hiphop mash-up waarin bijvoorbeeld Tupac en A Trible Called Quest voorbij komen. Het publiek danst op alle classics en kent verbazingwekkend genoeg ook een hoop van de teksten. The Cool Quest entertaint een goed uur, waarvan dan wel een kwartier is gevuld met de 90’s mash-up en in de toegift nog een 00’s hiphop mash-up. Veel meer eigen materiaal is er nog niet, maar toch is dit de band die je gezien moet hebben tijdens het komende festivalseizoen, want het is gegarandeerd feest.
 

Maar nog steeds brandt er de grote vraag: Wie gaan er vanavond door naar de finale? Het hoge woord mag eruit. Deaf By Disco mag van de jury door en het publiek vond Dynamic Myth het best, maar van alle publiekswinnaars heeft de Spectra-werkgroep besloten om Dynamic Myth de wildcard te geven. Dat betekent dat de Spectra-finale er als volgt uit gaat zien: Main4, Dyl’n, Clear Clamour, Xeno, Deaf By Disco en Dynamic Myth. Wie er gaat winnen? Dat moet je zien op Klomppop!

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland