Controle heerst bij La-Ventura Controle heerst bij La-Ventura

Tournee met Sleeping Romance eindigt in Terneuzen

, Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Kelly Thans

Controle heerst bij La-Ventura

Tournee met Sleeping Romance eindigt in Terneuzen

Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Kelly Thans ,

Gouda, Wolvega, Kampen en als laatste Terneuzen. Zo zag de mini-tournee eruit die het Italiaanse Sleeping Romance maakte. Bijgestaan door La-Ventura wordt de vierdaagse afgesloten in Zeeland. In De Pit worden ze voorafgegaan door het Zeeuws-Vlaamse Conspiracy Of Seven. Een fijne zondagmiddag female-fronted metal.

Metalbands met een zangeres heb je in alle mogelijke soorten en maten. Veel mensen denken bij de term female-fronted metal vaak direct aan dames in gothic jurken die hun klassieke opera of sopraanstem ondersteund weten door zware gitaarmuren, diepe grunts en keyboards. Within Temptation is er groot mee geworden en ook bands als Nightwish en Epica maken zoals de popencyclopedie het noemt: gothic metal, al zijn de pioniers van dit genre gek genoeg bands met louter mannen achter de microfoon (Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema)
Het hedendaagse female-fronted-keurkorps is namelijk veel meer dan gothic. De aanduiding is uitgegroeid tot een genre op zichzelf en lijkt het nog altijd aan populariteit te winnen. Natuurlijk zijn de klassieke baljurken van de zangeressen ook vandaag vertegenwoordigd en mag Sleeping Romance zich het meest ‘genre trouw’ noemen. De Italianen blijven namelijk het dichtste bij wat de popencyclopedie voorschrijft. Zangeres Federica Lanna heeft zich in een korset gehesen en haar mooie sopraanstem past prima bij de zware riffs die haar mannen produceren. De keyboards uit een doosje kleuren de nummers mooi in. Het gebrekkig Engels van bandleider en gitarist Federico Truzzi werkt op de lachspieren maar zijn woorden komen uit een goed hart. De sympathieke band voelt zich thuis in Nederland en heeft de afgelopen dagen vast wat zieltjes gewonnen. Forza Sleeping Romance. 
 
Bij Conspiracy Of Seven staan twee ‘sprookjes jurken’ op het podium maar daar houdt het gothic deel wel op. Al put men tekstueel uit mythen en sagen. Muzikaal is het powermetal wat de klok slaat. Iron Maiden met keyboards, om even kort door de bocht te gaan. Het zestal kent geen vlekkeloze show maar komt al met al toch goed uit de bus met mooie samenzang en interessante nummers. Dit optreden is wel het laatste in de huidige bezetting. De act is vanaf nu node opzoek naar een nieuwe gitarist. Interesse? conspiracyofseven@gmail.com
 

La-Ventura mag de middag afsluiten en doet dat bijzonder goed. Zangeres Carla van Huizen is de bepalende schakel bij de het Zeeuwse uithangbord der female-fronted metalbands. Er zijn van die shows dat het gewoon niet wil, vandaag is de Goese zangeres echter prima op dreef. Een paar dagen achterelkaar optreden doet blijkbaar goed. De stemkleur van Van Huizen maakt dat La-Ventura eigenzinnig klinkt en meer heeft met een band als Lacuna Coil dan bijvoorbeeld Epica. Muzikaal houdt de band ook meer vast aan metal dan aan klassieke onderdelen. Wat opvalt, is de ontspannenheid van de groep. De heren Saffrie, Simons en Kondic en hebben alles onder controle en spelen met een glimlach. Ook Van Huizen komt halverwege de show meer los. Er kan zelfs een nieuw nummer af vandaag. ‘As I Lay Here Dying’ krijgt zijn vuurdoop.  Het is een typische La-Ventura song waaruit we mogen opmaken dat op de aanstaande EP geen grote stijlverandering te verwachten valt. Gelukkig maar, de vier zijn goed bezig, de tour agenda loopt voller en voller en als al die shows gaan zoals deze vandaag dan moet het goedkomen met deze sympathieke hard werkende muzikanten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland