Peerock overleeft zomerstorm

Hoofdact Moke overtuigt

Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Een record zomerstorm dreigde zaterdag 25 juli roet in het eten te gooien voor een herstart van Peerock in Colijnsplaat. Voor de 21ste editie met twee indoor podia in een veel grotere festivaltent moest een leger vrijwilligers aangesleept worden om het feest en vooral die tent te redden. En dat lukte, alhoewel door tijdverlies de jonge lokale band Six Times Fun en The State Sinners uit het middagprogramma verdwenen.

In een stevig verankerde tent begon daarom Australiër Claude Hay met een solo optreden op het nieuwe barpodium. Met zijn eigen gebouwde gitaar, loopstation, drumpad en electronica een complete one-man band. Een stem die het midden houdt tussen Tony Joe White en Jeff Buckley, maar vooral drijft op een verbluffende gitaartechniek. Die etaleerde hij subtiel in zijn love ballad ‘Close’ waarin zelfs een dromerig fragment van Deep Purple’s ‘Child in Time’ was verwerkt. Het publiek dat al vroeg in de avond aanschoof, kreeg tot slot een eigenzinnige bluesrock versie van Beatles klassieker ‘Come Together’ te horen. Claude Hay is met zijn aan Ry Cooder schatplichtige gitaarstijl een sympathieke entertainer die de storm al snel deed vergeten. Later op de avond pakte hij met zijn band The Gentle Enemies met nog meer rockjargon stevig uit en ging het dak er bijna alsnog af. Na De Zwarte Cross het enige optreden in Nederland, maar wel een visitekaartjes om ze vaker hierheen te halen.
 
De Vlissingse Hobbyisten konden het door Hay aangewakkerde vuurtje gemakkelijk brandend houden. Voor dansen was het blijkbaar nog te vroeg, maar de mix van hiphop, soul, rock en reggae bracht de zomerse sfeer er goed in. De band speelde strak en de afwisseling van raps door Kevin Keegan en Donald Joosse met de zang en glansrol van Eva van Leeuwen lieten een band horen die het verdient door te breken tot buiten de provincie.
 
Dat de ook uit Zeeland afkomstige klassiek geschoolde flamencogitarist Thomas Zwijsen dat publiek tot ver buiten Zeeland al wist te bereiken, bewees hij in Colijnsplaat met zijn trio. Daarin zijn broer Anton op bass, gitaar en bodhran en de Engelse drummer met Friese voorouders Nathanael Taekema. Hardrock bewerkingen die bekend klinken, maar een virtuoze behandeling ondergaan in de handen van Zwijsen. Klassieke muziek in verschillende opzichten dus, waarin het publiek gemakkelijk meeging. Een gewaagde zet van de programmeur, maar wel een act die aantoont dat Peerockers openstaan voor verrassingen.
 
Die verrassingen zitten niet in de setlijst van Moke. De band laat na bijna twee jaar zwijgen sinds kort weer van zich horen. En dat doen ze met de nieuwe gitarist Robin Berlijn (onder andere Fatal Flowers, Ellen ten Damme en Sky Pilots). Op de nieuwe single ‘Let It Burn’ na dus bij Peerock oud werk. Nog steeds een bewijs overigens dat de wat donkere artrock, die voortbouwt op bands als The Verve en Echo and the Bunnymen, staat als een huis. Zanger Felix Maginn zingt zelfs beter en vooral vol overtuiging en diepgang. Klasse!
 
Drummer Jeroen Polderman is bijna de vaste afsluiter van Peerock. Ook deze vernieuwde editie zat hij achter de drumkit met de band Hot Fuzz. Met een reeks rockcovers en tomeloze energie die van het podium spatte een passend einde aan de 21ste Peerock, waarbij niet alleen de storm, maar ook het bezoekersaantal een record haalde.