Mini concert “Out of the box” Mini concert “Out of the box”

Een muzikale film over pesten en faalangst

, Tekst: Sandra Burgers Foto's: Lisa Rebecca

Mini concert “Out of the box”

Een muzikale film over pesten en faalangst

Tekst: Sandra Burgers Foto's: Lisa Rebecca ,

Sans Zucre heeft iets bijzonders gedaan. Voor de film “Out Of The Box” heeft Sans Zucre acht nieuwe liedjes gecomponeerd. In het Arsenaal theater in Vlissingen hoorden we vanmiddag hoe gevoelens als faalangst in muziek expressie krijgen. De band bestaat uit Paco Lous (bas), Joseph Black (gitaar), Jacinho Tehupary (drums) en Jos Houtzager (toetsen). 3voor12 Zeeland sprak met de zanger.

Het filmpje komt op het programma van filmfestival ‘Film By The Sea’. “Daarnaast willen we het gebruiken bij het ADRZ ziekenhuis of op scholen", zegt Houtzager, "Ons doel is het pesten tot een gespreksonderwerp te maken. Vooral willen we de mensen die zelf pesten, bewust maken van de gevolgen. Dat mensen beter weten tot hoever ze kunnen gaan en wanneer plagen pesten wordt. Grenzen aanvoelen. En dat ze weten wat pesten uiteindelijk kan aanrichten."

"Muziek is daarvoor een heel goed medium. Met muziek kun je gevoelens overbrengen en delen, mét de kwetsende intensiteit zoals die door mensen die gepest worden gevoeld wordt.” Houtzager is zelf vroeger gepest en heeft daar depressieve klachten aan overgehouden. Het is nog niet zo lang geleden dat hij vrijwillig werd opgenomen om met zijn negatieve emoties af te rekenen. In de nummers die speciaal zijn geschreven voor deze film, is te horen om welke gevoelens het precies gaat. Een aangrijpend nummer is “Grijs”, een nummer dat gaat over depressie: dat je niet meer in staat bent om lief te hebben, geen zelfvertrouwen hebt, alleen nog maar wilt slapen. Dat je je schaamt voor wie je bent en wat je denkt. “Grijs” is, net als de andere zeven nummers, pakkend. Ze ráken je, zijn om te huilen en tegelijkertijd zijn ze op zo’n speciale manier door de muziek ondersteund, dat deze liedjes óók moed en enorme kracht geven.

Houtzager heeft een bijzonder talent, noem het een zegen en vloek tegelijk: hij kan zijn kwetsbaarheid en gevoeligheid met mensen delen door zijn muziek en op die manier omzetten in kracht. “Als ik met muziek bezig ben, dan heb ik het naar m’n zin, het is ook mijn manier om dingen te verwerken. Zo kan ik verder.” De muziek van Sans Zucre is geen ‘hokjesmuziek’. Er hoort geen genre bij, geen kledingstijl of stempel: het is vrije muziek. “Het leuke", zegt Houtzager, "Is het spelen met stijlen en geluiden. Kijken wat er past bij bepaalde emoties, een sound zoeken en de juiste mix maken. Ik heb geboft met deze drie muzikanten, ze zijn goed, staan er gewoon en ik kan op ze vertrouwen.”

Sans Zucre maakt met “Out of the box” universele onderwerpen via film en muziek bespreekbaar. De muziek is experimenteel, vrij en gebaseerd op respect voor iedereen, ongeacht wie of wat je bent.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland