WeitjeRock 2016 is op 30 juli! WeitjeRock 2016 is op 30 juli!

Festival in IJzendijke geeft niet op na afgelasting door storm

, Gijs Kamphuis

WeitjeRock 2016 is op 30 juli!

Festival in IJzendijke geeft niet op na afgelasting door storm

Gijs Kamphuis ,

Het dak ging er af op WeitjeRock vorige week. Letterlijk, helaas. De afgelasting van het festival in IJzendijke was een grote domper, voor de organisatie uiteraard, maar ook voor bands, fans en liefhebbers die graag een dag op de weide hadden gebivakkeerd. Nu de storm is gaan liggen en de schade grotendeels is opgemaakt, vertelt bestuurslid Sebastien Groosman het verhaal namens de Stichting. Hij begint met het goede nieuws dat er op zaterdag 30 juli 2016 weer een WeitjeRock zal zijn.

Met een recordaantal kaarten van 1600 verkocht in de voorverkoop, kon het niet anders dan dat WeitjeRock een super editie zou krijgen. Er werd gerekend op 2000 man. “Alles stond klaar”, vertelt Groosman.  “Op vrijdag hadden we allemaal een bedrukt gevoel”, zo legt hij uit. “De weersverwachting was gewoon niet goed en dan blijf je tot het laatste moment hopen dat het overwaait, maar dat gebeurde dus niet.”
 
Storm
Als op zaterdag de wind op steekt, krijgt de paardenwei aan de Krabbengatweg direct de volle laag. Hekken waaien om, en ‘los’ materiaal vliegt door de lucht. “We hadden toen al veel vragen gehad of ons evenement wel door zou gaan, maar je geeft niet zomaar zoiets moois op. We bleven de weersberichten op de voet volgen en hebben met vrijwilligers delen van het terrein ontruimd zodat er geen schade zou ontstaan.”  Het doek viel voor het IJzendijkse festival toen de wind het dak van het podium aan stukken scheurde. “De wind zou alleen maar toenemen, het KNMI gaf code rood, we konden niet anders dan alles afgelasten. Veiligheid voor alles.” Omdat het hoofdpodium beschadigd is, kan de Stichting WeitjeRock het feest niet later laten beginnen. Het geheel een dag of een week verschuiven is al helemaal geen optie. Artiesten hebben tenslotte een overvolle agenda. “Ook de spullen die we huurden zouden dan aan anderen verhuurd zijn.”
 
Geld terug
Groosman is erg blij met de goodwill uit de streek. “We hebben zoveel lieve en mooie reacties gehad. Dat doet wel erg goed.” West-Zeeuws-Vlaanderen treurt mee met de organisatie en een grote groep trouwe bezoekers heeft aangegeven hun geld niet terug te willen, als steun voor het festival. “Dat is fantastisch natuurlijk, mede daardoor is er volgend jaar zeker weer een festival. Op onze website kunnen bezoekers die wel hun geld terug willen, lezen hoe dat moet. Vanaf 1 augustus is die mogelijkheid er.” Hoeveel financiële schade er precies is weet Groosman nog niet. Dat moet nog worden berekend. Omdat er een festivalverzekering is afgesloten zal een deel van de schade gedekt zijn. Een nieuw festival komt er. Sponsoren en partners hebben al toegezegd weer mee te doen, bevestigt hij. “Het is fijn om te weten dat WeitjeRock leeft in de Zeeuws-Vlaamse samenleving. Dat we het niet voor niets doen en dat veel mensen ons steunen. We gaan door. Dat is zeker!”  
 
Meer informatie: www.weitjerock.com 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland