PopSport Zeeland winnaar Siruside aan het woord PopSport Zeeland winnaar Siruside aan het woord

“Er waren zelfs mensen die onze nummers meezongen; toch knap voor een instrumentale band!”

, Anneke Flikweert

PopSport Zeeland winnaar Siruside aan het woord

“Er waren zelfs mensen die onze nummers meezongen; toch knap voor een instrumentale band!”

Anneke Flikweert ,

Vrijdag 5 juni was een bijzondere dag voor de vier leden van de Zierikzeese band Siruside. In De Piek in Vlissingen wisten ze zich te plaatsen voor de landelijke finale van PopSport. Dat betekent dat ze een personal coach mogen kiezen en mogen strijden met de rest van Nederland. Verder won Siruside studiotijd in de South West Studio in Middelburg en wordt er een videoclip van de band opgenomen. Reden genoeg voor 3voor12 Zeeland eens nader kennis te maken.

De band timmert aardig aan de weg de laatste maanden. “We speelden eind april voor het eerst een uur lang; een mengeling van nieuwe nummers en soms ook wat oudere nummers” vertellen bassist Daniel Bakker en gitarist Lean van den Dikkenberg. Bakker: “Onze eerste nummers neigden wat meer naar pop, punk en poprock, maar we worden steeds progressiever.” Siruside maakt energieke metal, met de nadruk op melodie en harmonie. De band bestaat verder uit gitarist Teije Postma en drummer Hans Knepper.
 
Siruside bestaat sinds de zomer van 2013 en sinds een jaar is het viertal serieus bezig. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zoveel mogelijk mensen bereiken met hun muziek. “We willen geen Zeeuws bandje blijven en we willen werken aan een goede kwaliteit.” Bekendheid krijgen zou ook mooi zijn, vinden ze. Het is mooi om van je muziek te kunnen leven. Bijvoorbeeld lekker toeren en de wereld doortrekken, daar dromen de mannen van. Want muziek maken en naar muziek luisteren zijn toch wel de dingen die de bandleden het liefst doen. Bakker: “Als ik maar mag optreden. En dat terwijl ik vroeger last had van podiumangst. Tegenwoordig is het omgekeerd nu heb ik er zin in en voel ik me lekker op het podium!” Ook Van den Dikkenberg had vroeger, toen hij nog piano speelde, meer last van podiumvrees, maar met zijn gitaar is daar geen sprake meer van.
 
De opmerkingen en tips die Siruside kreeg van de PopSport jury: “Het is een lekkere sound zo, met de duogitaren. Probeer nog met wat visuele toevoegingen te spelen, bijvoorbeeld extra effecten. Bas en drums mogen nog wat beter op elkaar inspelen. En mochten jullie nog een zanger zoeken, kies er dan een met een mooi, clean geluid. Het is duidelijk dat jullie goed hebben nagedacht over alles.”
 
Het allereerste optreden, tijdens RegioRuis, wil vooral Bakker eigenlijk zo snel mogelijk vergeten. Van den Dikkenberg: “Daniël gedroeg zich toen heel anders dan anders; hij ging tekeer als een beest. Ik keek tijdens het optreden naar links en dacht: ‘Is dit Daniël?’ Maar van alles leer je weer wat. We zeiden pas nog tegen elkaar dat dat toch elke keer weer leuk is.” Inmiddels heeft Siruside ook al vaste fans. “Tijdens de finale van PopSport waren er zelfs mensen die onze nummers meezongen; toch knap voor een instrumentale band!” Covers spelen vinden ze zonde van hun creativiteit. “Je steekt heel veel tijd in je eigen nummers, covers zijn in dat opzicht niet interessant. Je groeit dan niet.”
 
Een van de eerste stappen, nu ze de regionale finale van PopSport gewonnen hebben, is het zoeken van een goede coach. Ze stuurden drie namen in. “We hebben best hoog gegrepen en over de eerste naam waren we het gelijk eens: Arjen Lucassen. We willen graag iemand die onze muziek begrijpt. Inmiddels hebben we gehoord dat Arjen Lucassen niet gaat lukken, dus hopen wij op een van onze andere keuzes. Op de tweede plaats hebben we Jochem Jacobs, producer en ex-gitarist van Textures. En op nummer drie staat Ad van den Berg. We willen het liefst iemand die naar onze band als geheel kijkt. Het zou top zijn als iemand uit onze lijst het zou kunnen worden.”
 
De PopSport wedstrijd is nog niet voorbij. Elke provincie levert een winnaar voor het landelijke traject en alle acts gaan een dag naar de studio's van Kyteman, op de nieuwe locatie aan de Oudegracht in Utrecht. Deelnemers gaan daar een dag aan de slag met Kytopia-artiesten/muzikanten. De mannen van Siruside staat dus nog een muzikaal avontuur te wachten. 

 

De eerste opnames voor de single zijn inmiddels achter de rug. Live zijn de heren nog te zien op T-monium in Gebouw-T op 5 september. Hier zal de band uit een ander vaatje tappen, ze treden namelijk akoestisch op. 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland