De Spot in Middelburg staat vanavond in het teken van jugbandmuziek. Bij een nieuwe editie van Songs From The Heart wordt een jug (kruik) als een instrument bespeeld. Deze muziekstijl wordt gezien als één van de eerste vormen van rock-‘n-roll.

In de drie uur durende show brengen verschillende muzikanten op hun eigen manier een ode aan de jugbands. De Spot heeft een intiemere setting gecreëerd door het plaatsen van stoelen, statafels met krukken en kaarsen. Het publiek is over het algemeen wat ouder en zit klaar om terug te gaan naar de jaren 20 en 30. Naarmate de avond vordert, komt ook het wat jongere publiek op de zaal af.
 
Een kruik bespelen
Songs From The Heart trapt af met een Zeeuwse jugband en laat het publiek kennis maken met het geluid van een jug. Uit dit instrument komt een blazend geluid. De band moet er nog even inkomen en doet dat door te spieken naar de tekst op hun papier. The Dead Beats volgt als tweede. De leeftijd van de bandleden is wat jonger dan de andere bands die deze avond op podium staan. De mannen gaan met z’n vieren naast elkaar zitten. De vrolijke muziek doet een beetje denken aan hillbillymuziek.
 
Kees van der Poel komt in zijn eentje met zijn gitaar het podium op en zet het verkeerde liedje in. De zaal vangt het lachend op in de fijne sfeer die er deze avond hangt. Na twee wél juiste liedjes, nodigt Van der Poel gitarist Leo Wijnkamp uit om met hem mee te spelen. Na het samenspel speelt Wijnkamp nog een aantal nummers solo waarbij hij tussendoor verhalen vertelt over zijn jonge jaren.
 
Daarna is het de beurt aan First Gig, die met fluit en mondharmonica vrolijke muziek maakt. Those Metal Boys With Their Metal Toys laat het publiek zien welke geluiden je allemaal uit een jug kan krijgen. Naast de banjo neemt Bicycle Band ook een fietsbel mee het podium op. De banjo’s overheersen in elke voordracht. De een-na-laatste band zet een instrumentaal nummer in, waarna ze overgaan op zang. De aandacht van het publiek is ondertussen wat verslapt en het is rumoerig in de zaal. De laatste band van de avond sluit af met vrolijke liedjes waarbij soms zelfs gedanst wordt.
 
Een bijzondere avond
Als afsluiter komen alle nog aanwezige muzikanten op het podium op samen een nummer te spelen. Gastheer Sjef Hermans neemt hierbij de zang op zich en de muzikanten brengen solo’s uit hun jug-, banjo en mondharmonica ten gehore. Een luid applaus klinkt na de laatste noten. Een paar van de aanwezigen schreeuwt om meer en dan rest de muzikanten niks meer dan het publiek nog één keer alles te geven. Het is een mooie afsluiter van een bijzondere avond.