Na een korte winterstop opent De Klomp haar deuren weer voor de strijd der bands: Spectra! Als ‘special acts’ staan oud gedienden Steady New Sounds en Geert & The Chiefs klaar om te rocken.

Aan Rewind de eer om de avond af te trappen. De hardrockformatie opent met een pot stevige rock en gooit er in het tweede nummer ook nog een beetje ska doorheen. Je ziet het publiek meteen wat losser worden zodra de ska wordt geserveerd, maar het blijft helaas slechts bij één nummer. Het zou Rewind alleen maar goed doen als ze meer van deze bijzondere mash-up van hardrock/ska gebruiken, daar het aanstekelijk werkt.
 
Daarna mag Backroots hun, zoals ze het zelf als ‘muziek-voor-oude–mannen-met-snorren-en–een-truckersverleden’ dopen, loslaten op het publiek. Het stonermetaltrio heeft al redelijke podiumervaring opgebouwd. We hebben drummer Frank van Dijke al meerdere malen op het podium gezien met The Gambler Fallacy (welke nu onder de naam Blunderbust doorgaat). Op het podium zien we niet drie muzikanten die samen wat nummers spelen, maar echt een band die op elkaar ingespeeld is. Hun stonermetal haalt de oude mannen van achter de bar, de vraag om een circlepit wordt flauwtjes beantwoord met een klein groepje jongens die op elkaar inbeuken, terwijl twee leden van Steady New Sounds het epicentrum bestormen met elkaar op de schouders.
 
Even ombouwen en vervolgens mag de eerste special act Steady New Sounds de Klomp rocken. In het seizoen van 2011 wonnen ze nog de publieksprijs, en intussen hebben ze op Concert at Sea gestaan, in Paradiso gespeeld, een titlelloze ep èn de ep `You Got Me´ uitgebracht. Vanavond staan ze niet in de klassieke ´Strak in pak´-look, maar er zijn twee Arctic Monkeys shirts te tellen, waar de vergelijkingen met Steady New Sounds al gauw gemaakt mee kunnen worden. Steady New Sounds heeft grote serieuze sprongen gemaakt, we zien de megefoon, die intussen onderdeel is van hun meubilair, niet terug, maar dat ligt misschien aan de geringe tijd die Steady New Sounds kan spelen.
 
Vervolgens is het de beurt aan een ook al eerder geziene gast: Clear Clamour. Ook deze heren hebben sinds hun vorige bezoek wat grote dingen mogen doen. Zo speelden ze op Vestrock, Weitjerock en Anywave. Met het winnen van onder andere Regioruis leggen ze de lat voor de andere deelnemers nog een stukje hoger. De mannen spelen al stukken professioneler en hebben grote sprongen gemaakt ten opzicht van hun eerdere passage. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, goed bij stem en spelen strak.  
 
Siruside vervolgt en is, zoals tijdens hun victorie op Steenworp al bleek, de band zonder zanger. Ze spelen en goede set, beheersen hun instrumenten zeer goed. Een zanger zou geen overbodige luxe zijn, maar hoe dat zou klinken laat een hoop voor de eigen verbeelding over. Dan, als laatste, Geert & The Chiefs. Geert heeft al eens op Klomppop gespeeld, afgelopen jaar met de Popronde op een hoop locaties gespeeld en in een volle De Spot gestaan. Zijn dansbare popliedjes steken aan bij het publiek en is al lang het label ‘beginnend bandje’ voorbij.
 
Maar wie is dan de winnaar? De jury is er over eens: Clear Clamour. Niet echt een verassing, maar ze zouden zo voor een volle tent kunnen zorgen op Klomppop voor de Spectra-finale. Daar zullen ze het moeten opnemen tegen Main4 en Dylan Noteboom, en Clear Clamour kan het de tegenstanders nog heel moeilijk maken.