Open Mic in De Spot, een maand of negen geleden. Twee nerveuze jongens stappen het podium op, spelen twee nummers en verlaten het podium weer. De programmeur van de Dag van de Dag stapt enthousiast op ze af: “Zouden jullie op de Dag van de Dag willen spelen?” Er wordt ‘ja’ geknikt. “Enne, hoe heten jullie eigenlijk?” Geen van beide wist daar nog een antwoord op te geven. 3voor12 Zeeland besloot de band op te zoeken om te kijken hoe het nu met ze gaat.

Middelburg, 30 december. Je zou, als je door de stad loopt, kunnen zeggen dat er in deze kleine provincie een hoop grote namen om de hoek zijn komen kijken. BLØF en Racoon, misschien wel de bekendste op het gebied van de Nederlandse pop. Maar er komt een nieuwe golf aan uit een onverwachte hoek: indie-electro. Eentje die de potentie heeft om tot ver buiten de provincie te gaan. En die golf heet Bäsn. Als je iemand op straat zou vertellen dat Bäsn een nieuw tafelmodel van Ikea is, zou hij je nog geloven ook (en je daarna vragen waarom je over tafelmodellen begint), het klinkt nog niet helemaal als een bekende naam. Maar twee jongens zitten te trappelen om te vertellen wie Bäsn is, en hoe ze tot die Open Micavond zijn gekomen. Bäsn bestaat uit Sjoerd van Kampen (guitar, zang, synths en electronica) en Johan Marsman (bass, synths).

Marsman: “Dat wat meer elektronische werk van Radiohead, daar is Bäsn eigenlijk allemaal mee begonnen. Beiden vinden we dat werk echt vet, en Sjoerd en ik wilden eigenlijk daar iets mee doen. Beide hebben we al eens in andere formaties gespeeld, maar zijn nu hiermee begonnen.” Van Kampen: “Toen zijn we gewoon nummers gaan schrijven en hebben we ons bij die Open Mic aangemeld. We hadden nog geen naam en ook nog niet echt een idee van wat we precies wilden. Het publiek was enthousiast en voor we het wisten, stonden we te spelen op Dag Van De Dag.”  

Het interessante aan de band is dat werkelijk alles mogelijk is. De jongens zijn maar met z’n twee en in Zeeland hebben ze weinig concurrentie. Van Kampen en Marsman zijn het over één ding eens: “Een drummer zou eigenlijk wel een goede toevoeging zijn, maar die moet wel echt superstrak spelen vanwege onze muziekstijl.”, zegt Van Kampen. En dat is best lastig: Bäsn’s nummers zijn een hoop lagen effecten, beats, synths en gitaarwerk.
 
Na veel ideeën, schrijven en opnemen is er een ep ontstaan: “Shadows”. Marsman: “We zijn klaar met de opnames van de ep en hopen dat die ongeveer in februari uitkomt. Daarna kijken we wel wat er gebeurt.” Van Kampen: “Als die ep er eenmaal is, kijken we hoe we het niet alleen muzikaal brengen, maar we zijn ook al aan het kijken in De Spot hoe ook de belichting onderdeel van de show kan worden. Dan maken we er een soort kleine productie van.”

Maar wat zijn dan de plannen na de ep-release? Van Kampen: “De Popronde zou wel tof zijn om te doen!” Marsman weet als bassist van Geert and the Chiefs intussen hoe die Popronde gaat. “Dan speel je op de meest bizarre plekken. Soms voor drie man, soms voor honderd.” De band weet zelf nog niet precies hoe het zal verlopen, vooral omdat de mannen zelf nog volop in ontwikkeling zijn. “We hadden nooit gedacht dat we al zo snel een ep zouden hebben”, lacht Johan. “Het zou natuurlijk tof zijn om nog groter te worden, maar dan moeten we echt kijken hoe we Bäsn willen zien, hoe we de sound willen, hoe we als band zelf willen doorgaan en misschien toch die drummer erbij.”

Hoe Bäsn er over een jaar bij loopt, weet niemand, maar één ding is duidelijk: Zeeland is groot talent rijker. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de ep ‘Shadows’.