Sweet Lord Animals presenteert nieuw album 'Rise'

Een nieuw begin voor de Axelse band

Tekst: Kelly de Rybel Foto's: Kelly Thans ,

De mannen van Sweet Lord Animals maken tijdens deze album presentatie duidelijk dat het vanaf nu anders zal zijn. Vanavond laten ze bijna twee decennia aan covers achter zich en vieren dit met hun eerste album sinds 1999, getiteld 'Rise'.

"Het is uit de Zeeuwse klei getrokken rock", vertelt Brian de Rijcke (zang en gitaar) voordat de mannen het gehele album op het podium ter gehore zullen brengen. Naast het nummer 'Flood' waarin ze de watersnoodramp aankaarten, schemeren de Zeeuwse roots duidelijk door op zowel het album als op de algehele avond. Het album bestaat uit elf eigen nummers, die met Zeeuwse nuchterheid gestaag toewerken naar de titelsong 'Rise'. De nummers zijn ontstaan uit de ups en downs die de band in zeventien jaar tijd heeft meegemaakt en weerspiegelt herkenbare momenten uit een mensenleven. Jong zijn, liefde, depressie, geldnood, het komt allemaal aan bod. Maar het is het allerlaatste nummer 'Rise' waarmee de band zegt: "We zijn nu waar we willen zijn en vanaf hier wordt het alleen maar beter."

De band heeft bewust gekozen voor het toevoegen van een 'extra sound' in de vorm van gastartiesten. Zo zijn Erik van Giesen (keyboard), Jan Salomé (saxofoon), Daan Verdoorn (mondharmonica), Arjan Verdoorn (banjo), en achtergrondzangeressen Heidi van der Veeke en Ellen Shae te horen. "Voor meer diepgang en variatie", aldus Maarten van der Staal (basgitaar en zang). Een goede keuze. "We laten iedereen zijn ding doen, net zoals wij dat doen."
 

Vervolgens wordt het gehele album gespeeld door de originele bezetting: Brian de Rijcke, George de Rijcke (drums), en Maarten van der Staal. Veel van de gastartiesten die te horen zijn op het album, zijn vandaag aanwezig om mee te doen. Samen maken ze er een show van. Het is duidelijk dat de mannen van Sweet Lord Animals, ook wel afgekort tot S.L.A., lekker in hun vel zitten. Ze zijn trots op hun werk, en terecht. Ook daar komt die Zeeuwse nuchterheid weer kijken. Volgens drummer De Rijcke hebben ze meer dan hun best gedaan, maar is er altijd ruimte voor verbetering. Vanavond zijn verbeteringen niet nodig, het is feest op het podium.  

De diversiteit in het publiek bewijst dat de pittige blues rock van de band gewaardeerd wordt door jong en oud. Onder de aanwezigen zijn familie, vrienden, collega's, medemuzikanten en fans. De gehele ruimte die beschikbaar is gesteld door Beeld & Geluid NU! in Axel, is daarmee compleet gevuld. Zonder deze mensen, vertelt Brian de Rijcke, was het album er nooit gekomen.
 

Niet voor niets hebben ze gekozen voor de albumtitel 'Rise'. Wat betreft covers spelen, is na zeventien jaar het plafond bereikt. Met dit album wordt een heel nieuw territorium aangeboord. Als de band hetzelfde enthousiasme en gedrevenheid van de releaseparty weet vast te houden, was het maken van dit album de enige juiste stap die ze hadden kunnen zetten. Vanaf nu gaan we meer horen van Sweet Lord Animals. Het album is te koop voor €10,- via de officiële Facebookpagina.