Tim Dawn speelt op literaire avond in Porgy & Bess

Literatuur en muziek komen samen in Terneuzen

Tekst: Kelly de Rybel Foto's: Mayee Riemens ,

Hoewel de avond in Terneuzen in eerste instantie draait om auteur Pieter Sparre (pseudoniem voor Pieter Vroegop) is het de band van zijn zoon, Thijs Vroegop, die in het tweede deel van de avond de show steelt. De 4-koppige bezetting van Tim Dawn zorgt in Porgy & Bess voor een ‘zomerse avond’, en verwarmt daarmee een klein stukje van de koude Zeeuws-Vlaamse havenstad.

De avond bestaat uit twee delen. Beginnend met een literair gedeelte waarin Pieter Sparre zijn nieuwste roman bespreekt en geïnterviewd wordt door wethouder Frank Deij. Daarna volgt het muzikale gedeelte waarbij Tim Dawn een aantal van zijn eigen liedjes speelt. Nog vóór het interview met auteur Pieter Sparre speelt zijn zoon, samen met gitarist Sharad Joshi, twee nummers die een grote rol spelen in de roman: 'Ruby Tuesday' en 'Angie' van The Rolling Stones. Het is een avond waarin muziek en literatuur samensmelten.
 
Soundtrack
Door beide artiesten wordt een verhaal vertelt. Tim Dawn doet dit met toegankelijke popmuziek. Tijdens de tien eigen liedjes worden serieuze onderwerpen aangesneden zoals relaties en het maken van keuzes. Ook mentale en fysieke afstanden worden overbrugt, en er wordt gedroomd over bereikbare en onbereikbare doelen. Al deze onderwerpen worden lichtvoetig verpakt en zijn toegankelijk voor iedereen. Stuk voor stuk zijn ze aanstekelijk, met name het nummer 'She', dat momenteel al te beluisteren is op Itunes en Spotify.  
 
Personages uit 'She', 'All She Wants', en 'You Know Me Better Than I Do', lijken op de personages uit Pieter Sparres roman en de emoties die daarbij komen kijken. Het is alsof Tim Dawn de soundtrack van het boek speelt.
 
Thuis
Wat opvalt aan deze avond, is de aanwezige doelgroep. Het is in eerste instantie een literaire avond, met muziek als extraatje. De gemiddelde leeftijd van het publiek ligt daardoor een stuk hoger dan Tim Dawn gewend is om voor te spelen. Daarnaast speelt de band voor een zittend publiek. De weinig energieke sfeer vanuit het publiek heeft geen zichtbaar effect op het enthousiasme van de band. Tim Dawn lijkt zich thuis te voelen in Porgy & Bess.
 
Personages uit de liedjes 'She', 'All She Wants', en 'You Know Me Better Than I Do', spreken regelrecht aan op de personages uit de roman en de emoties die daarbij komen kijken. Het is alsof ze de soundtrack van het boek spelen. De muzikale toevoeging van Tim Dawn geeft de avond zeker extra diepgang en bewijzen daarmee dat literatuur en muziek hand in hand samen kunnen gaan.