Kovacs neemt je mee en zet de tijd even stil

Bijzonder avondeditie van JazzMash in podium ’t Beest

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Joris van Moort ,

De JazzMash-editie van deze maand is een speciale. Voorafgaand aan het concert van Kovacs kunnen we de documentaire Wolf Lady zien, waarin de groeispurt van Sharon Kovacs’ muzikale carrière en de emoties die haar drijven duidelijk in beeld worden gebracht. Deze sterke persoonlijkheid blijft down to earth, zelfs nu ze zoveel succes heeft. En ook deze avond is dat te merken.

Kovacs begon aan een muzikale opleiding aan de Rockacademie op haar 19e, omdat ze graag zingt en haar muzikale hart wil volgen. Haar band ‘The Strangers’, met wie ze nu rondtourt, is ook de groep met wie ze afstudeerde en met wie het allemaal begon. Nu, een jaar of vijf verder, gaan ze als een speer. Na het uitbrengen van de eerste ep ‘My Love’, wat ook de eerste grote hit werd, kwam de band in een stroomversnelling. Kovacs is een act met een tijdloos, maar zeer eigen geluid. Sommigen vergelijken Kovacs’ stem met die van Amy Winehouse. Haar stem is puur, eerlijk en echt. Vanavond haar eerste performance van de clubtour in podium ’t Beest.
 

Shades of Black

De voorstelling en het concert zijn beide uitverkocht en de zaal in podium ’t Beest is afgeladen. De meeste bezoekers hadden haar nog niet eerder live gezien, maar na onder andere een recent optreden bij DWDD is bij velen de nieuwsgierigheid gewekt.
 
De sound van Kovacs is erg relaxed. Ze heeft een warme, diepe stem, met af en toe een mooi hees randje dat stoer, sexy en fragiel tegelijk kan klinken. Hoewel het tempo rustig blijft, zit er wel swing in. Voor diegenen die zich er een voorstelling van willen maken zonder te luisteren; de sfeer doet voornamelijk denken aan de tunes uit de James Bond films. Jazzy, donker, warm en edgy. De schemerlampen boven het podium en het eenvoudige rood/witte lichtplan komen die sfeer helemaal ten goede.

De set begint, na een intro met de nieuwe single ‘Digging’. Een strak jazzy nummer, zoals alle songs van het debuutalbum ‘Shades of Black’, dat medio begin april uitkomt. Naast de nummers van dit album spelen ze ook wat nummers van de ep ‘My Love’, waarmee de grote doorbraak van start ging.
 

Vlotte toegift

Na een set van ruim anderhalf uur zijn we het nog lang niet beu. Daarom gelukkig nog een toegift. Niet dat daar heel veel moeite voor nodig was; de band is het podium nog niet af of de toegift wordt al aangekondigd. Maar dat maakt ons er niet minder blij mee. Met ‘The Sound Of The Underground’ sluit Kovacs haar optreden af.
 
Kovacs weet de tijd even stil te zetten hier in Goes en men geniet met volle teugen van deze avond. Ze neemt je mee in haar emoties, passie en verhalen. Pas als ze het podium verlaten heeft, kom je weer terug in de realiteit. En dan besef je ineens dat het een gewone, doordeweekse woensdagavond is. Hoewel, gewoon.. Eigenlijk één die we niet snel zullen vergeten. Deze intieme setting in een relatief kleine zaal is geweldig. Zeker als je bedenkt dat Kovacs na deze clubtour zal uitgroeien tot wereldartiest, want die potentie heeft ze. En die gaat ze waarmaken.