Cd presentatie The Juke Joints in De Piek

“Live nóg lekkerder om te horen!”

Tekst: Sandra Burgers, Foto’s: Jan van den Berg ,

Op zaterdag 14 februari konden liefhebbers van de blues in de Vlissingse Piek horen hoe de nieuwste cd van The Juke Joints, “Heart On Fire”, live klonk. Valentijnsdag, het klinkt als een toepasselijk moment voor alle fans met een vlammend hart. Toeval? De redactie van 3voor12 Zeeland sprak een aantal aanwezigen en vroeg naar hun mening.

 “Deze bluesrock is net weer iets anders”, zo zegt De Dreu. “Op de eerste plaats geen pijn en hartzeer, maar vrolijke nummers. Maar het is ook - zoals altijd - dat typische tempo waarop niemand stil kan staan: The Juke Joints zet mensen in beweging. De vier muzikanten maken muziek die dynamisch is en commotie teweeg brengt. Ook tijdens het concert in De Piek, zien en voelen we dat dynamiek hét synoniem is voor The Juke Joints.”
 
Ballad
Michel Staat, gitarist van de band, zegt over het nieuwe album: “Wat aan deze cd net weer anders is, is dat het weliswaar blues/bluesrock is, maar dat we er ook andere muziekstijlen in hebben geïntegreerd. Er zit iets in van funk, van Engelse bluesrock, een beetje soul en je hoort ook Van Morrison. Dat zijn invloeden die nieuw zijn ten opzichte van onze vorige cd’s. Dus de basis is bluesrock, met wat uitstapjes naar andere stijlen. We hebben één ‘droevige’ ballad,” lacht Staat “dat nummer heet ‘Nataly’ en is geschreven door de bassist, Derk Korpershoek. Maar het klopt wel dat we bijna alleen vrolijke nummers maken. Daar denken wij niet bewust over na. Blijkbaar vinden we dat vrolijke blues het beste bij ons past.”
 
De nummers op de cd zijn, op twee covers na geschreven door Michel Staat, Peter Kempe en Derk Korpershoek. “Dat Sonny Boy van de Broek niet schrijft, is niet omdat het hem verboden is”, grapt Staat. “Sonny schrijft zijn eigen partijen en daar houdt hij het bij.” Zo is de rolverdeling bij The Juke Joints al jaren, en … met succes.
 
Sfeer
Een bezoeker die bij elke optreden aanwezig is, reageert: “Vanavond is vernieuwend. Er zit meer power in. Het is altijd heel vrolijk, maar nu zit er meer ritme in, lijkt het wel. Het gaat meer tekeer. Dat bevalt me, het is een hele leuke band”. Een vrouw die ook tot de vaste schare fans behoort vult aan: “De verscheidenheid aan nummers vind ik leuk. Het vloeiende van het fijne naar het ruige vind ik erg mooi. En niet te vergeten de sfeer in De Piek, daar hou ik van.”
 
Een andere vrouwelijke bezoeker valt niet alleen voor de muziek: “Het is dansbaar en de sfeer is altijd goed. Vooral de muzikanten zijn zo ‘gewoon’ gebleven. Ze groeten je, je kan er een praatje mee maken en ze zijn heel erg toegankelijk. Je kan er naar toe, ze duiken niet weg en ze zijn vriendelijk.”
 
Ervaring
Grootse fan Johnny Schelfaut zegt: “The Juke Joints moet per definitie live. Ik heb de cd thuis wel 10 keer geluisterd, maar deze muziek moet je voelen, je moet er bij zijn. Peter Kempe zegt altijd: “we bluuven Zeeuwen”. Geen kapsones. Dat klopt ook wel. Ook deze muziek is geen flauwekul.”
Een collega van Korpershoek is supertrots: “Je kan merken dat die mannen ervaring hebben op het podium en dat is ook hun meerwaarde. Lekker stampen tijdens een live optreden.”
 
Als laatste nog een laatste fan op gympjes en in jeans, in de spring-dansbeweging. “Stilstaan dat gaat gewoon niet. Je móet dansen. Dat gaat vanzelf bij deze muziek.” Ze houdt dan ook van bluesrock in het algemeen. Deze cd vindt ze goed, leuk, heerlijk en inderdaad ‘iets anders’. Kortom, door het publiek van deze avond is de album “Hearts On Fire” beoordeeld als vernieuwend, lekker stampen, geen flauwekul en live nóg lekkerder om te horen!