Eva Auad geeft kijkje in eigen keuken met nieuw album

“Album is persoonlijk, sfeervol, stoer en eigentijds”

Joris van Moort ,

Er komt weer een album van Zeeuwse bodem! De Vlaardingse zangeres Eva Auad komt met haar tweede plaat, geproduceerd door Ken Stringfellow. 3voor12 Zeeland sprak de 32-jarige zangeres over dit nieuwe werk en de bijzondere samenwerking met gitarist en producer Ken Stringfellow.

Eva Auad deed in 2008 mee aan POPAANZEE, en drong in 2010 door tot de tweede liveshow van The Voice Of Holland (TVOH). Door deze tv-show scoorde ze een contract bij het label Basta Records. Hiermee kreeg ze de kans haar eigen nummers professioneel op te nemen in een studio. Dit was voor haar hét antwoord op jarenlang bidden en hard werken. Ze leerde bij TVOH vooral zichzelf te blijven, ook onder druk.  “Je moet vertrouwen op je eigen kunnen, je niet laten beïnvloeden. Als artiest weet je weet zelf het beste waar je kracht ligt.” 

In 2012, een jaar na haar uitschakeling bij TVOH,  kwam Auads titelloze debuutalbum uit. In samenwerking met producers JB Meijers (o.a. bekend van De Dijk, Acda en de Munnik en The Common Linnets) en gitarist en producer Ken Stringfellow (werkte o.a. samen met R.E.M en The Posies) maakte ze een album met haar eigen sound. Het tweede album is alleen met Stringfellow geproduceerd.

Volgens haar zijn er zichtbare verschillen tussen het eerste en het tweede album. Auad: “Ken en ik hebben qua instrumenten meer digitaal dan organisch gewerkt. Verder zijn de nummers minder bombastisch qua songwriting en uitvoering. De nadruk op de gitaar en de funk zijn ingeruild voor de synthesizers en pop. De teksten staan op het tweede album meer met elkaar in lijn, in vergelijking met het eerste. Ook is er meer ruimte vrijgemaakt voor solo’s en instrumentale stukken.” 

Het tweede album is persoonlijk met de ruime aanwezigheid van romantiek. De sfeervolle plaat is stoer en heeft een eigentijdse sound. Zo zijn er aparte akkoordencombinaties en ritmes gebruikt. De speelse inslag komt van Kate Bush en The Beatles, bands die Auad onder anderen inspireerden. “We hebben er hard aan gewerkt en het is precies geworden wat het moet zijn.”
 
Op het laatste nummer van het album is ze het trotst: “Dit nummer is voor mij echt bijzonder. Het waren eerst twee aparte nummers, maar die voegde ik samen en dat bleek een goede zet. De stukken vloeiden naadloos in elkaar over en het nummer klopt nu helemaal. Tekstueel is het best een emotioneel verhaal.” In dit laatste nummer kijkt Auad terug op een liefde uit haar leven waarmee ze veel heeft beleefd en van de relatie heeft ze veel geleerd. Hij inspireerde haar en dat heeft haar compleet veranderd. Dit nummer sluit af met een instrumentaal, meeslepend stuk. Auad: “Dat dit nummer het album afsluit, staat voor mij symbool voor de terugblik op wat ik heb meegemaakt en het nieuwe begin dat ermee wordt ingeluid.”
 

De liefde is een belangrijk thema voor de zangeres, maar het is niet de enige inspiratiebron.
Auad is, zoals ze het zelf zegt, een romanticus en een direct persoon. Ze heeft het op haar nieuwe album ook over wat bredere onderwerpen, zoals het geloof en het leven. Die zijn voor iedereen anders interpreteerbaar.

Voor de toekomst heeft Auad al wat plannen klaarliggen. Het aantrekken van een goede booker en de juiste connecties opdoen zijn essentiële agendapunten. Ze wil zich daarnaast vooral blijven ontwikkelen. Ook wil ze meer albums opnemen en heel veel spelen en zingen, want dat is waarvan haar adrenaline gaat stromen. “Spelen, spelen, spelen.” Ooit zei manager Frank van der Meijden (managede o.a. Doe Maar en BLØF) haar deze woorden en dat zit nog altijd in haar gedachten. “Want dat is het belangrijkste, en nog geweldig leuk ook.”

Auad werkt hard en geeft zich aardig bloot met dit nieuwe album. Nu is het tijd om het album aan de man te brengen en haar muziek tot leven te laten komen.