Vind BÄSN het juiste recept met debuutplaat?

Een impressie van de ep-presentatie in poppodium De Spot

Tekst: Matthijs Kouman Foto's: Marc Machielse ,

BÄSN bestaat een jaar! En hoe kun je dit beter vieren dan met een fysieke bevestiging van je muziek. De twee leden van maakten hun debuut ep en presenteren vanavond ‘Shadows’ in De Spot.

De naam BÄSN is een samenvoeging van het woord 'bass', waarbij de 's' ook voor Sjoerd staat. Een vriend van beide heren heeft de Scandinavische diepgang verzonnen. De stijl van BÄSN is lastig in een hokje te plaatsen. Er wordt wel gesproken over ‘indie electro’ of ‘electropop’, maar ‘indietronica’ hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Belangrijke inspirators zijn bands als Gorillaz en Queens Of The Stone Age. Het doel van BÄSN is elektronica met conventionele instrumenten te verbinden. De synthesizer en bass spelen een belangrijke rol. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een zelfgebouwde hardware synthesizer.
 

Onlangs is er ook een drummer gevonden om het duo meer inspiratie te geven. Door de komst van de drummer verdwijnt het gebruik van backingtracks steeds meer naar de achtergrond. Muziek die nu door de computer wordt gespeeld, kan mogelijk in te toekomst live worden gespeeld. Vanavond is de drummer helaas nog niet aanwezig. BÄSN is erop gefocust om zowel de interactie onderling als met het publiek te vergroten. Het is de bedoeling dat er in ieder nummer plaats is voor improvisatie.

De muziek wordt gecreëerd door het gevoel van het moment te koppelen aan de synthesizertextuur, waarna een melodie ontstaat. De bassist speelt hierop in met effecten die een eigen klankkleur hebben. Finetuning in dit proces is belangrijk. Een album zal daarom nooit hetzelfde klinken als een live optreden.
 

De avond in de Spot wordt druk bezocht. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat BÄSN vanavond komt brengen. Er wordt druk gepraat over de verwachtingen. Tonnie Dieleman warmt de zaal op met een vinyl DJ set. Veel excentrieke platen als Mark Broom, Prefuse 73, Flying Lotus en Autechre passeren de revue. De stijl is vaak moeilijk te bepalen, wat tot gespreksstof leidt. Iedere keer weer trakteert hij de zaal op een onnavolgbare platenkeus. Dit houdt het voor de muziekliefhebber boeiend. 

Onverwachts gaan de lichten in de zaal uit en gaat de spot op het podium aan. De show van vanavond is door middel van een lichtshow en visuals op elkaar afgestemd. Dit moet in eerste instantie de leegte vullen op het grote podium, omdat de band slechts uit twee man bestaat. Daarnaast is het een prima aanvulling op de muziek.
 

BÄSN speelt het gehele debuut album met als afsluiter een ode aan Tonnie Dieleman. Het klopt dat het liveoptreden behoorlijk anders klinkt dan de cd. Schurende basslines, melodieuze elektronicapop, melancholie, verfijndheid in perceptie van waarneming en gevoel. In combinatie met zang maakt het een meeslepend en indrukwekkend geheel. Dit creëert een speciaal gevoel in de zaal. Veel mensen zijn zoekende, je ziet veel nieuwsgierig blikken die proberen de context te plaatsen. Een klein aantal mensen durft te dansen op de muziek, maar zijn duidelijk ook zoekende naar welke bewegingen in de melodielijn passen. BÄSN verrast, dat zonder meer. De combinatie van visuals en licht past goed bij de muziek en zijn zonder meer een goede combinatie voor de performance. 

De muziek die wordt gemaakt, is persoonlijk. Dat is te zien aan het nieuwe werk ‘Shadows’. Het is een donkere plaat die is ontstaan in een periode van depressie, waarin desondanks teksten en muziek werden geschreven. Door het maken van muziek werden sterke emoties verwerkt.

Wie de band ziet optreden, voelt toch een soort van jaren 80 sfeer. Een vergelijking met Duran Duran, Billy Idol en David Bowie in combinatie met hedendaagse tijd: Swiss Lips, Lyves en Stereolab is op zijn plaats. De muziek die BÄSN maakt, is bijzonder creatief, origineel en muzikaal. Er zijn niet veel bands die het lukt een eigen referentiekader te creëren. BÄSN heeft deze ingrediënten in handen en is naarstig opzoek het juiste recept te vinden. De gedrevenheid waarover ze beschikken, gaat zeker zorgen voor een uitkomst.