Zuco 103 is weer terug

Oud geluid in een nieuw jasje

Joyce de Nijs ,

Zuco 103 vervult de rol van pioneer in Brazilectro en bestaat uit zangeres Lilian Vieira, Stefan Kruger op drums en toetsenist Stefan Schmid. In ruim een decade dat ze samen in de 'eerste ronde' spelen, staan ze uiteindelijk op de grootste festivals: Lowlands, Fuji Rock Tokyo en Rock Werchter. In 2011 trok de band de stekker eruit en ging ieder zijn eigen weg. Sinds kort zijn ze weer bij elkaar en betreden opnieuw de planken, met nieuw werk in petto zelfs.

Donderdag 18 december j.l. stond Zuco 103 in Gebouw-T. Voorafgaand aan het optreden is er deze avond een 'T-gesprek' met de twee Stefans van de band. Het T-gesprek is een podiuminterview door Willem Jongeneelen (popjournalist bij OOR, BN DeStem) waarvoor bezoekers zich kunnen aanmelden met hun ticket. Helaas is zangeres Lilian Vieira geveld door de kou en is ze niet bij het interview, om haar stem te sparen. Maar de heren hebben goed nieuws over nieuw werk en in de tussentijd hebben ze allen zeker niet stilgezeten. Ze hebben samengewerkt en opnames gemaakt met onder anderen Joe Jackson, Caro Emerald en Iggy Pop. Gelukkig zien ze ook weer een uitdaging in Zuco 103. Ze vertellen zich goed te realiseren dat ze met de nieuwe start als band weer van onderaan moeten beginnen, ook al stopten ze tijdens groot succes. Gelukkig zijn ze weer in volle vaart bezig met nieuw materiaal. Zuco 103 bracht dit jaar een nieuwe ep uit: 'Apocalypso'. 

Na het interview transformeert gastheer Jongeneelen zich in een flits naar dj W Cool J om op het podium de zaal op te warmen met funk, hiphop en jazzy tunes. Hij wordt bijgestaan door Joost Verbraak, oftewel Trumpet Joost. Op trompet uiteraard en percussie. Over zijn microfoon gebruikt hij tal van effecten, waardoor zijn  improvisaties over de platen nog vetter klinken. Het is nog vroeg dus het publiek houdt zijn beste moves nog even voor zich. Maar helemáál stilstaan op de klanken van dit duo is haast onmogelijk. De twee vullen elkaar goed aan en hun set swingt als een trein. Wij hopen vaker van ze te horen.

Een knap voorprogramma dus en een prima support voor Zuco 103.

Fris, maar bekend geluid

Het internationale trio speelt vanavond met een gitarist en bassist. De set is afwisselend, met zowel oudere als nieuwe songs. Brazilectro blijft natuurlijk hét geluid van Zuco 103, maar ze hebben er toch weer een frisse eigen draai aan kunnen geven. Vieira heeft het ongenoegen verkouden te zijn, maar voor haar stemgeluid is er geen vuiltje aan de lucht. Haar zang is  het hele optreden lang om door een ringetje te halen. Ook de rest van de band staat zichtbaar op zijn gemak en vol inspiratie op het podium. We horen al vrij vroeg in de set het de grote hit 'Outro Lado' en ook het uiterst vrolijke 'Nunca Mais' wordt vanavond gespeeld. De set bestaat ook uit nieuw werk, zelfs songs die nog niet zijn uitgebracht. Het pubkiek krijgt regelmatig de vraag of  de songs goed genoeg zijn voor een volgende cd. Daar kan de zaal alleen maar een volmondig 'ja!' op antwoorden, want daar willen de aanwezigen zeker meer van. Het nieuwere lijkt wat pittiger en steviger, met wat zwaardere beats. Maar het blijft uitermate dansbaar en aanstekelijk.

De muziek van Zuco 103 is kort samengevat Zuid-Amerikaanse zang en akkoorden met een vette beat eronder, maar alleen dat zou de lading niet dekken. De songs zitten ingenieus in elkaar met geraffineerde versieringen en verrassingen. Invloeden van vooral jazz en soul, hier en daar funk komen regelmatig terug. Daarnaast zijn het muzikanten met een enorm talent. Zowel in hun eigen kunnen als ook het samenspel. Ze hebben dan misschien een tijdje niet veel samen opgetreden, ze zijn het zeker niet verleerd. Het geheel spettert en sprankelt. Tegen het einde van de set staat toch het grootste deel van de bezoekers lekker mee te swingen en de sfeer is goed, gezellig. Het is ook volle bak genieten, we zijn gelukkig dat Zuco 103 weer bestaat.