The Ex is de eerste band die optrad in ‘t Beest en is nog steeds actief. Reden genoeg om ze na vierendertig jaar nog maar eens uit te nodigen. Zal de punkband ‘t Beest nog steeds op zijn kop kunnen zetten?

De support act van The Ex is vanavond broeder Dieleman, welke een minder goed optreden weggeeft dan we van hem gewend zijn. Ietwat afgeleid door een niet zo muisstil publiek geeft hij een ingekorte impressie van zijn zojuist uitgebrachte album ‘Uut De Bron’, ondersteund met videomateriaal door Eduard Walhout. De setting is wederom prachtig, we zien alleen de silhouetten van Dieleman en Walhout terwijl Zeeuws-Vlaamse bomen ons voorbij schieten op de projecties. Omdat Dieleman eenmaal het publiek achterin de zaal vraagt het wat stilleraan te doen, spat de bubbel op het podium uiteen waardoor we Dieleman kwijt lijken te raken, en komt de magie van ‘Uut De Bron’ niet helemaal aan.

The Ex dan. Vol energie geeft de band het startschot aan een explosief optreden. Vanavond zal The Ex het podium regeren, en dat is te merken ook. “Willen jullie van de lichten geen disco maken?”, vraagt zanger Arnold de Boer, “wij bewegen wel”. Veel poespas zal er dus niet inzitten. Geen flashy lampen, geen effectenpedaaltjes op de gitaren. Publieksparticipatie? Sodemieter op! Versterkers open gooien op volume maximaal en knallen. De meerdere gitaren op het podium zorgen voor een echte wall of sound, en een zichzelf kwader makende De Boer brult het uit op het podium. Hier en daar geven de bandleden onderling elkaar nog wat schoppen om hun energie ergens kwijt te kunnen en die energie stroomt ook weer door naar een uit zijn dak gaand publiek.

Hoewel een echte punkband meestal een levensduur heeft van niet langer dan vijf jaar, heeft The Ex de tand des tijds goed doorstaan. Op originaliteit en energie heeft de band blijkbaar niets hoeven inleveren. Lang leve The Ex!