Can I Kik it?

De nederbiet smaakt goed dit seizoen!

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Laurien de Feijter ,

Vanavond staat De Veelste Groote Nederbiet Sjoo, zoals The Kik het zelf zegt, op de planken in De Spot. De nieuwe portie nederbiet smaakt goed, maar het voorafje mag er ook wezen!

The Black Marble Selection stond afgelopen november ook in Middelburg, maar dan als deelnemende band van de Popronde. Het zestal smelt op het podium samen tot een goed opgevoerde 60’s beatmachine, met als grootste toevoeging de swingende mondharmonica. Vanavond heeft de band de stevige uitdaging het publiek goed op te warmen, maar met elk nummer dat de zes spelen zet het de kat-uit-de-boom-kijkende-publiek voorzichtig een stap naar voren. De bands’ spel ondermijnt soms de rauwe stem van zanger JP Lilipaly, waardoor hij niet altijd duidelijk te verstaan is, maar dat ene smetje op een halfuur rocken, is niets vergeleken met de energie die de Tilburgers uitstralen.
 

De zaal is pas echt goed vol als de gordijnen openen voor The Kik, die hun twee A4-tjes lange set openen met ‘Elektriciteit’. Door zijn zonnebril ziet Dave von Raven dat zijn voorprogramma zijn taak meer dan goed heeft gedaan: Een dansend publiek kijkt hem lachend aan. Von Raven is natuurlijk het gezicht van de band, maar minstens zo belangrijk is de band met wie hij het podium deelt. De vier mensen achter hem weten precies hoe hun instrument in elkaar steekt en weten tegelijkertijd ook hoe ze hun publiek moeten entertainen. Gortdroge humor, bierglazen omschoppen en een flinke dosis zelfspot (“Er komt dit jaar een greatest hits cd van ons uit, hij telt twee nummers!”) en nummers vol sterke teksten houdt The Kik spannend om te zien. Als laatste nummer van de set komt de kat die bij The Black Marble Selection voorkwam dan eindelijk uit de boom, want het nummer ‘Erik’ gaat over die kat. En natuurlijk, in de toegift komt ‘Schuilen Bij Jou’, die Chef’Special cover, voorbij. En dan, als allerlaatste, is het tijd om nog een keer die flexibele benen hun werk te laten doen. The Kik rockt en rolt, swingt en is springlevend. Die nederbeat smaakt goed dit seizoen!

The Kik gemist? Op 18 april staat De Veelste Groote Nederbiet Sjoo in Gebouw-T in Bergen op Zoom!