De piepjonge band PEER heeft vanavond de finale van Steenworp gewonnen. De band laat de vier andere Zeeuwse deelnemers ver achter zich en winnen daarmee de felbegeerde Steenworp trofee en de vele extra optredens die daarbij horen.

PEER speelt als derde act en laat zijn publiek snel zien op een hoger niveau te spelen. De bandleden hebben veruit de meeste podiumervaring, een sterke presentatie, spelen strak samen en het voornaamste; een heel repertoire aan eigen nummers. "Jullie covers doen het minder goed dan jullie eigen nummers", luidt het commentaar van de jury. Daarnaast hebben ze prijzen gewonnen als de Buma Music Academy Award 2014 en hebben zelfs al in de Amsterdamse Sound Wise Studio opgenomen met Eric van Tijn en Lange Frans. Het is dan ook niet vreemd dat ze tijdens deze competitie met kop en schouders boven hun tegenstanders uitsteken. 

Het is vanavond alweer de vijfde editie van het Zeeuws Vlaamse Steenworp. Dit jaar doet er slechts één Zeeuws-Vlaamse band mee, namelijk Zenobia. Deze jonge band won de publieksprijs tijdens de voorrondes en heeft de dubieuze eer om de avond af te trappen. Dit doet de band met zowel covers als eigen nummers. Waar de covers ervoor zorgen dat het publiek wat opwarmt, zijn het de eigen nummers die indruk weten te maken. Sinds de voorrondes is Zenobia ontzettend gegroeid in het samenspel en de interactie met publiek. Bovendien is deze finale pas hun derde optreden ooit.
 

De tweede act is het instrumentale Siruside, dat weet te verbazen met sterke harmonieuze melodieën, bijzondere dynamiek, strakke uitvoering, én met de afwezigheid van zang. Die ontbrekende zanglijn wordt echter niet gemist. Volgens de jury is een zanglijn niet per se nodig, maar dat maakt het wel lastiger het spannend te houden. De interactie met het publiek is wat minder sterk, hoewel de bassist het publiek wel aanspoort mee te klappen. Wat meer inzet op interactie of het aanstellen van een frontman zou een groot verschil uitmaken. 

Na PEER speelt Django Boegheim als vierde act. Hij staat in eerste instantie als singer-songwriter alleen op het podium, maar tovert zijn vriendin uit het publiek voor een extra zanglijn. Dit zorgt volgens de jury voor een authentiek geluid, maar Boegheim heeft het niet makkelijk vanavond. De zaal is rumoerig en de microfoon van zijn vriendin lijkt niet te werken. Hier en daar ontbreekt het aan wat pit.  Toch zetten de twee een mooi en gevoelig optreden neer.

 

Als vijfde en laatste act mag Behind The Mirror spelen. Deze staat dit jaar voor de tweede keer in de Steenworp finale. Zowel dit jaar als vorig jaar grijpt de band nét naast de overwinning. Voornamelijk de solo's zijn erg sterk en ten opzichte van vorig jaar is hun interactie met het publiek veel verbeterd. De pakkende eigen nummers zijn echter niet sterk genoeg om PEER te evenaren.

 

Tijdens het beraad van de jury zorgt De Hobbyisten voor feestelijk entertainment. De vrolijke combinatie van hiphop, rock, reggae en salsa zweept de zaal op en zorgt voor een energieke sfeer tijdens de prijsuitreiking. Na de prijsuitreiking gaat het feest gewoon door. Deze vijfde editie van Steenworp was weer meer dan geslaagd.