De Dijk: oer-Hollands en toch werelds De Dijk: oer-Hollands en toch werelds

‘Dansen op het Allemansplein’ tour in Gebouw-T

, Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Eric de Klerck

De Dijk: oer-Hollands en toch werelds

‘Dansen op het Allemansplein’ tour in Gebouw-T

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Eric de Klerck ,

De Dijk, genaamd naar de Oude Zeedijk te Amsterdam, doet momenteel de ‘Dansen op het Allemansplein’ tour, ter promotie van het nieuwe album ‘Allemansplein’. Afgelopen donderdag stond de band in Gebouw-T te Bergen op Zoom.

De Dijk heeft het goed voor elkaar. De zaal is vol en het balkon afgeladen. Het publiek is divers, jong en oud is gekomen om deze dijk van een band te zien. Het is goed dringen geblazen, maar de sfeer blijft prima. Als de band begint te spelen, zit de stemming er goed in, iedereen staat lekker te swingen. Uiteraard worden veel teksten uit volle borst meegezongen. De Dijk staat alweer zo’n 35 jaar op het podium, dus veel van hun nummers kennen we inmiddels uit het hoofd.

Kippenvelmoment

Hoe ze het doen, weten alleen de bandleden zelf, maar ze staan nog altijd met frisse energie op het podium. De Dijk kent geen routine en weet de fans nog altijd te verrassen. Na bijna 35 jaar en vele albums verder, klinken zelfs de nummers van het eerste uur nog helemaal te gek en zit er geen saai moment in de hele set. Zanger en frontman Huub van der Lubbe is altijd een podiumbeest gebleven. Hij neemt de hele zaal mee met zijn doorleefde stem, sterke expressie en mooie mimiek.

De set wordt geopend met het nummer ‘Laat Het Vanavond Gebeuren’. Een paar nummers zijn nog vrij nieuw, zoals ‘Alles Komt Goed’. Deze komt van het laatste album, ‘Allemansplein’ , dat afgelopen jaar is uitgebracht. Natuurlijk mogen ook ‘Niemand In De Stad’ en ‘Als Het Golft’ niet ontbreken. Het publiek wil eigenlijk alle nummers wel horen, maar helaas is de avond daarvoor te kort. Het is tof dat De Dijk ook deze tour, eigenlijk als altijd, niet alleen nummers van zijn laatste album speelt. We worden getrakteerd op een mooie verzameling nummers die door de jaren heen zijn uitgebracht. Naast de rock, funk en bruisende songs, horen we ook wat zachtere nummers als ‘Van Straat Geredde Roos’ en ‘Onderuit’. Die laatste met prachtige solo’s eindigt in een duet tussen de gitarist en saxofonist Ronald Brunt, en bezorgt menig bezoeker een kippenvelmoment.
 

Petje af

Al met al dus een afwisselend optreden. Na ruim anderhalf uur lijkt het feest voorbij, maar tot groot plezier van de zaal komen de mannen nog terug voor een toegift, ‘Ik kan het niet alleen’. Zelfs daarna wil het publiek De Dijk nog niet laten gaan, maar de sluiten het optreden af met ‘Dansen Op De Vulkaan’. Petje af voor een geweldig concert.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland