Baby Dee pakt De Spot in

Broeder Dieleman en Victor Herrero warmen zaal op

Tekst: André Joosse, Foto's: Tineke Boer ,

“Baby Dee (born 1953) is an American performance artist, multi-instrumentalist, and singer-songwriter from Cleveland, Ohio”, lezen we op de wiki-pagina van deze zangeres. Na jaren als straatmuzikant te hebben rondgetrokken en na een uitbundig leven in de New Yorkse kunstenaarsscene woont de zangeres nu in Geersdijk, een dorpje op Noord-Beveland. Vanavond presenteert zij haar nieuwe album in De Spot.

Baby Dee heeft Broeder Dieleman gevraagd een paar liedjes te zingen voorafgaand aan het concert. Onder begeleiding van zijn banjo speelt hij 'Gloria', gevolgd door een a-capella ode aan Boerengat, een Zeeuws-Vlaams dorpje verslonden door de industrie. Rene Everts speelt met de laatste twee nummers van Dieleman mee op klarinet, wat een perfecte match blijkt te zijn. Een korte set, maar Dieleman weet ons wederom te raken.  
 
Ook worden vier songs gebracht door de gitarist van de Baby Dee-begeleidingsband. Spanjaard Victor Herrero speelt een akoestische set op zijn klassieke gitaar met afwisselend instrumentale nummers en zang. Hij begint met excuses dat hij geen Nederlands spreekt, gaandeweg blijkt ook zijn Engels niet vloeiend. Zijn spel daarentegen benadert de perfectie. Onder de romantische muziek zitten kleine weerhaakjes die een boeiend verhaal vertellen over broeierige Spaanse avonden.  
 
Baby Dee
Na haar periode als straatmuzikante kwam ze begin jaren 90 in contact met mede-transgender singer-songwriter Anthony Hegarty, de oprichter van Antony and the Johnsons. Bij deze band speelde ze harp op het debuutalbum. In 2001 bracht ze haar solo-debuut uit, gevolgd door vele albums en ep’s. De afgelopen jaren heeft ze getourd met onder andere Marc Almond, Current 93 en The Dresden Dolls. Tevens werkte ze samen met onder andere Will Oldham en Matt Sweeny.
 
Haar liedjes zijn een mix van eeuwenoude hymnen, murder ballads, bombastische uitspattingen, maar ook kleine liedjes. Soms ruw en hard, maar veelal vol met soul. Ze begint de set met de opener en titeltrack van haar nieuw album 'I'm A Stick' en schiet daarmee gelijk in de roos. Ze wordt begeleid door gitaar, drum en contrabas, zelf zit ze achter de piano.  
 
Nederland
Haar nieuw werk, dat vanavond voornamelijk wordt gespeeld, is vooral geïnspireerd op haar leven in Nederland. Ze is verliefd geworden op het landschap en de mensen. Haar liedje 'Up Tree River Down' eindigt zelfs met het 'Wilhelmus'.
 
Voor 'Okadoka' verlaat ze de piano even en danst ze al fluitend over het podium, waar ze zich duidelijk thuis voelt. Toch is het geen makkelijk optreden, maar gelukkig staat De Spot open voor de bizarre stijlenmix die Baby Dee brengt. De zangeres weet het publiek te overtuigen en met haar ondeugende glimlach in te pakken.