Kashfest wil extreme kwaliteit

The Lane maakt zich klaar voor eerste lustrum metalfestival

Gijs Kamphuis ,

The Lane in Oostburg is zaterdag 6 september weer het decor voor Kashfest. Dit underground festival verwordt steeds meer tot een van de betere metalfeestjes in de regio. Bedenker en organisator Martijn van den Beukel is blij dat zijn festival na vijf jaar aan populariteit en naamsbekendheid wint. Wie van stevige metal houdt moet op Kashfest zijn. Toch laat de line-up zien dat ook hier voorzichtig grenzen verlegd worden: Leng Tch’e, Saille, Apophys, Facelifter en Zeeuwse bands Tellurion en Bullcreek moeten zorgen voor een extreem goede avond.

Twee namen springen er echt uit dit jaar. Namelijk Saille en Tellurion. De eerste is een Belgische melodieuze black metalband, waarmee Kashfest voor het eerst dit genre in huis haalt. “Het is een grote band in het genre”, vertelt Van den Beukel. “Ze zijn extreem, maar toch net anders dan de andere acts. Een leuk detail is, dat ze hun set zoals hij nu is voor de laatste keer zullen spelen. Er komt namelijk een nieuwe cd van Saille uit en daarmee wordt ook de live-set aangepast.” 
 

Publiekstrekker
De grootste verassing in de line-up is misschien wel het thuisspelende Tellurion, die het eerder aangekondigde Anatomy Of I vervangt. De programmeur kan prima onderbouwen waarom hij zijn vrienden laat optreden in de zaal waar de groep afgelopen januari nog tijdens Burgfest stond. “De afzegging kwam net voordat ik het drukwerk wilde bestellen. Er was dus wat haast bij en alternatieven bleken niet beschikbaar. Tellurion kon en daarnaast heeft de band een prima cd gemaakt. Het is gewoon leuk voor het publiek.” Dat de groep geboekt is als publiekstrekker spreekt Van den Beukel tegen: “Ik denk dat het zonder Tellurion ook gewoon druk zou zijn. Maar, het is goed om ook bands uit de buurt op het podium te hebben staan. Daarom ben ik ook erg blij dat Bullcreek komt optreden.” 

Volle zaal
Terugkijkend op de vorige edities is Van Den Beukel tevreden met hoe zijn aankomende Kashfest er uitziet. Gewoon een avond lang kwalitatief hoogstaande metal programmeren, dat is wat de inwoner van Oostburg graag wil. Zo is het vijf jaar geleden ook begonnen. In 2012 groeide het feest naar twee dagen. “Dat was wel gaaf, maar ik merkte dat ik het festival uit elkaar trok. Dat was de bedoeling niet. Niet alle mensen komen twee dagen. Ik heb liever één avond met een volle zaal, dan twee avonden een half volle.” Dus ging hij een jaar later weer terug naar één dag en werd The Monolith Deathcult naar Zeeuws-Vlaanderen gehaald. Een gouden greep, al draaide die editie wel helemaal om die band. “Dit jaar is het veel meer één geheel. Kwalitatief even goed of misschien wel beter dan vorig jaar.” 

Razorgrind
Met Leng Tch’e (vernoemd naar een Chinese foltermethode wat dood door duizend sneden betekent) heeft Kashfest wel een prima hoofdact in huis gehaald. Deze Belgische razorgrind (hun eigen benaming voor de combinatie van rock, hardcore en grindcore) formatie bestaat al ruim tien jaar en heeft al menig metalpodium onveilig gemaakt. “Ik had ze op mij lijstje staan’, lacht Van den Beukel. “Ze moesten een keer op Kashfest spelen, en dat is nu het geval.” Met Apophys heeft de Oostburger een typische Kashfest-act geboekt, zo vindt hij zelf. “Zo’n band is snel en extreem. Deze death metalband heeft dat allemaal in zich.” Daarbij weet drummer Michiel van der Plicht de weg nog wel naar Oostburg. Vijf jaar geleden sloot hij met Prostitute Disfigurement de eerste editie van het West-Zeeuwsvlaamse metalfeestje af.  

Lof
Een deel van de naamsbekendheid heeft Kashfest te danken aan een bijna maniakale manier van promoten. Je kunt geen openbare gelegenheid langs of binnenlopen, of er is wel ergens een Kashfest poster opgeplakt. “We hebben een erg fanatiek promotieteam. Die mensen halen hun posters en flyers op bij The Lane en plakken ze waar ze maar willen. Ik draag daar geen verantwoordelijkheid voor”, is het grijzende antwoord. “Maar het helpt wel in de naamsbekendheid. Die promotiecampagne maakt ook deel uit van Kashfest. Het hoort er gewoon bij. Daarnaast is het gewoon erg leuk om te doen.” Dat ook bands graag op Kashfest willen spelen blijkt wel uit het groot aantal aanmeldingen die Van den Beukel ieder jaar krijgt. “Muzikanten zijn vaak positief verrast als ze hier komen. Bij aankomst zijn ze eerst wat sceptisch, maar na hun show altijd vol lof over de organisatie, The Lane en het publiek. Zowel het publiek als de organisatie gaat er altijd vol voor. Dat zal deze keer niet anders zijn.”
 
Zaterdag 6 september Kashfest, The Lane Oostburg
18:00 – 18:30 uur – Bullcreek
19:00 – 19:30 uur – Facelifter
20:00 – 20:40 uur – Apophys
21:10 – 21:50 uur – Tellurion
22:20 – 23:10 uur – Saille

23:40 – 00:40 uur – Leng Tch’e