Technologie vindt cultuur in Gebouw-T

Kick-off Creative Biobased

Rob Oudesluijs ,

Sinds de opening van het Bergse poppodium, 3 jaar geleden, gaat er vrijdag 12 september opnieuw een droom in vervulling voor directeur Gertjan de Koster. Met veel trots geeft hij onder toeziend oog van burgemeester Petter het startsein voor een nieuw groen hoofdstuk: Creative Biobased.

 Biobased is de verzamelnaam voor producten en technologieën die worden verkregen uit natuurlijke grondstoffen, zoals reststoffen uit de agrarische sector. Hierdoor ontstaan volledig afbreekbare producten waardoor afval tot een minimum wordt beperkt. In samenwerking met onder andere The Green Chemistry Campus en de gemeente Bergen op Zoom start Gebouw-T een tweejarig project waarbij het als eerste poppodium van Nederland duurzaam in de bedrijfsvoering zal zijn. Kunst en cultuur worden samengevoegd met biobased technologie: Creative Biobased.
 
Kick-off
In dezelfde week dat Bergen op Zoom is uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland, wordt vanavond tijdens de kick-off in de foyer duidelijk hoe het podium zijn groene droom in vervulling ziet gaan. Met behulp van onder andere biologisch afbreekbare muntjes en bekers, T-shirts van bio-katoen, biobased akoestisch materiaal en duurzame verlichting krijgt Nederland een vooruitstrevend poppodium op het gebied van duurzaamheid . En er volgt meer ontwerpers blijven verder onderzoek doen naar innovatieve toepassingen op dit gebied. Voorlopig worden deze alleen in Gebouw-T uitgevoerd. De kennis en ontwikkelingen die hieruit worden verkregen zullen een belangrijke basis vormen voor andere poppodia die deze ontwikkelingen nauwlettend en met veel belangstelling volgen. Met het startsein van vanavond is toekomstmuziek een groene realiteit geworden.