Shawn James & The Shapeshifters geven verrassend indrukwekkend optreden

Gevoeligheid met een ruig randje in ’t Beest

Tekst: Joyce de Nijs, Foto’s: André Joosse ,

De Amerikaanse band Shawn James & The Shapeshifters toeren voor het eerst door Europa. Tijdens die ‘EuroTour’ speelt deze bijzondere folkband onder meer in Duitsland en Zwitserland. Vandaag, zondag 28 september, staat de band rondom singer-songwriter Shawn James in Goes.

Het begon allemaal in 2012, toen frontman Shawn James zijn eerste album ‘Shadows’ uitbracht. Na dit debuut nam hij samen met zijn band The Shapeshifters een EP-trilogie (‘The Wolf’, ‘The Bear’ en ‘The Hawk’) en een coveralbum (‘The Covers’) op. Zijn laatste album ‘Deliverance’ kwam in juli van dit jaar uit. Het is een album met veel gevoelige nummers, gezongen met een ruig randje.  
Een stem met kracht en soul
De stijl die Shawn James met zijn Shapeshifters speelt ligt misschien het dichtst bij country/blues, maar dan wel met een flinke dosis rock, metal, funk en soul. De soul komt voornamelijk uit James’ stem. Zijn teksten komen uit het diepste van zijn ziel. Hij kan een ruige, schreeuwende stem opzetten en in zijn rustige nummers als ‘Through the Valley’ en ‘If That’s Love’ met een heldere en krachtige stem zingen.  
 
Sterk contrast
We horen vanmiddag een paar nummers van het album ‘The Covers’, zoals ‘God’s Gonna Cut You Down’ (Johnny Cash). Hier is de ruige, harde kant van James’ stem te horen. Tegen het eind van de set speelt de band ‘The Number of the Beast’ (Iron Maiden), ingetogen, maar met power. Vooral het contrast met het origineel is sterk. Begeleidt door mandoline en viool én met de eigen invulling van Shawn James’ prachtige stem geeft dit een geheel eigen sound.
Shawn James & The Shapeshifters geven een verrassend indrukwekkend optreden op deze zondagmiddag. Helaas geen toegift na een optreden van ruim één uur. Dus nu maar hopen dat de band een keertje terugkomt.