Giovanca swingt in Gebouw-T

Een concert met een persoonlijk tintje

Tekst: Vera Salemink Foto's: Erik de Klerck ,

Gekleed in een jumpsuit afgewerkt met een mooie gele sjaal om haar middel komt ze het podium oplopen. Het is een klein podium in de foyer van Gebouw-T. Vriendelijk zegt ze ons gedag. Het ijs is meteen gebroken en het interview kan van start. Een select gezelschap kon het interview vooraf aan het concert bijwonen en voelt zich hierdoor speciaal. Ze vertelt over haar weg van achtergrondzangeres naar solo-artiest, het schrijven van liedjes, het gevoel van thuis en zelfs over het gebruik van een psalm in haar songteksten. Aan het einde van het interview geeft de vriendelijke zangeres een klein, intiem en akoestisch concertje. Dit was echt een cadeautje van Gebouw-T.

We lopen de zaal in en daar begint bijna direct het voorprogramma dat met enthousiasme wordt verzorgd door Gery Mendes. Deze Kaapverdische Rotterdammer heeft een lieve uitstraling, maar komt ook krachtig en zelfverzekerd over. Met zijn grote glimlach betovert hij de zaal en maakt hij iedereen goed warm voor Giovanca.
 
Waar Giovanca aan het begin van de avond nog akoestisch te horen was, opent ze nu mysterieus met het nummer ‘We Can Work It Out’. Zo sfeervol als ze begint, zo swingend gaat ze verder met het nummer ‘Bad Wishes’, afkomstig van haar laatste album ‘Satellite Love’. Ze heeft een uitgebreide band meegenomen: een pianist, drummer, percussionist, gitarist, bassist en twee prachtige achtergrond zangeressen ondersteunen haar bij dit bijzonder krachtige optreden.
 
Giovanca gaat heel relaxed en persoonlijk met haar publiek om. Ze geeft zichzelf helemaal in de nummers ‘Go Now’ en ‘Drop It’. Wat ze vertelde tijdens het interview is echt waar: “Op het podium doe je waarvoor je gemaakt bent. Je hebt met niemand anders te maken dan met de bandleden en de muziek die jij hebt gemaakt. Het is echt even jouw wereld. Overal heb je een rol, maar op het podium bepaal ik het helemaal.”
 
Ze neemt ons mee naar een jamsessie in een huiskamer ergens in de jaren 70. Er ontstaat een hit, en niet zomaar eentje. Ze begint het nummer ‘Don't Stop 'til You Get Enough’ van Michael Jackson. Het publiek geniet en zingt luidkeels mee. Zo maakt ze de zaal helemaal los.
 
De sound van Giovanca is lief, vriendelijk, swingend en vooral vol soul. Ze krijgt het zelfs voor elkaar om het nummer ‘Papaoutai’ van Stromae heerlijk jazzy te laten klinken. Maar de grote verrassing van de avond is toch echt een jongen van 8 lentes jong. Met z’n blauwe T-shirt wordt hij het podium opgeroepen om samen met Giovanca te dansen. Alhoewel… samen? Deze jongen laat heel Gebouw-T swingen door zijn fantastische solo. Met zijn breakdance maakt hij een diepe indruk op de gehele zaal. Het lijkt wel of hij de hele zaal heeft aangestoken met zijn dancemoves, want Giovanca verandert de concertzaal al snel tot een dansvloer. Het hele publiek gaat uit z’n dak en ook zijzelf danst alsof het de avond van haar leven is.
 
Helaas komt aan de avond al snel een einde en bedankt Giovanca haar band. Ze geeft de lichtmannen van Gebouw-Y een groot compliment; zij hebben de gehele tour van Giovanca voorzien van prachtige belichting. Maar eigenlijk zouden we Giovanca moeten bedanken, want wat een top avond was dit. Giovanca was sterk, vol soul, lief, grappig, ontluikend, maar vooral gewoon heel erg goed. Goed in wat ze doet en wat ze zelf al zei: ‘Op het podium ben je aan het doen waar je voor gemaakt bent’. En Giovanca, dat ben je zeker.