Wij vierden ons 5-jarig bestaan in De Spot

Van singer-songwriter tot knallende gitaarrock

Tekst: Willem Schipper Foto's: Ben Willemsen ,

Vijf jaar Drie voor Twaalf Zeeland, telt u even mee? Het eerste lustrum van 3voor12Zeeland werd groots gevierd in De Spot te Middelburg met een gevarieerde avond.

Nicole Bianchet, die vanuit Duitsland enige tijd terug op de Walcherse kusten aanspoelde, is naast beeldend kunstenaar ook singer-songwriter en mocht de 3voor12-jubileumavond openen. Haar muziek is subtiel en bij vlagen betoverend. Na een wat schuchter begin wist ze het publiek mee te slepen en zelfs tot meezingen te bewegen. Haar begeleidende percussionist gaf de muziek een spannend extra laagje. Haar intieme luisterliedjes kwamen in een halflege zaal toch niet helemaal uit de verf. We hopen haar nog eens in een wat knussere omgeving te mogen horen.  
 
BÄSN gooide daarna het roer fors om. De Zeeuwse band maakt techno-achtige electro. De basis wordt gelegd met lekker retro klinkende ritmes, die allemaal al ingeblikt en wel op de Mac staan. De heren hebben goed begrepen dat het geen pas geeft om, zoals vaak in het genre gebeurt, de hele avond achter zo’n Apple-logootje te gaan staan doen alsof er toch nog van alles aan de backing moet gebeuren, maar zingen en nemen bas en gitaar ter hand. Dat geeft een levendig optreden met af en toe behoorlijk dansbare tracks, waarbij opvalt hoe zelfverzekerd Sjoerd en Johan op het podium staan. Ze wagen zich zelfs aan een soort ballad. De afsluitende track, hoogtepunt van een prima optreden, kan zo naar 3FM worden opgestuurd.  
 
Van elektronica werd daarna fluks doorgepakt naar vuige rock. Shore Cries Attic was het naar eigen zeggen zat om covers te spelen en maakte daarom een radicale switch naar eigen materiaal. Dat ze daar inmiddels hun draai in hebben gevonden is goed te merken. De zeskoppige Walcherse formatie zet een knallend uurtje gitaarrock op de planken. Het songmateriaal is niet al te opzienbarend, maar dat dondert niet als het met zoveel branie en ballen wordt gebracht. Met zes bandleden die allemaal bruisen van het enthousiasme loopt het soms een beetje door elkaar, maar nergens verloor de formatie de strakte die het optreden zijn kracht gaf. Een knallend optreden en een passend feestje voor 3voor12/Zeeland.  
 
Als afsluiter trad The Afterveins aan, na laat op de middag nog in Assen opgetreden te hebben. Deze persoonlijke favorieten van André Joosse, gewaardeerd eindredacteur van 3voor12/Zeeland, spelen heftige, psychedelische gitaarrock die ergens midden tussen Sonic Youth en Oasis zit (hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt). Ondanks de lange autorit gaf het drietal een knallend en loeihard optreden waarbij ze woest hairbangend over het podium sprongen. Geestig detail waren de hoog boven hun jeans opgetrokken onderbroeken van de blootsbasts opererende gitarist en zanger. De muziek is wel een beetje een acquired taste zodat helaas niet het hele publiek uit zijn bol ging. Ik sluit me aan bij de door André gekoesterde wens om ze nog veel vaker op Zeeuwse podia te mogen zien. Een waardiger afsluiter van een geslaagd feestje.