Siruside wint in Westdorpe

Zenobia krijgt publieksprijs op eerste voorronde Steenworp

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

Siruside is de eerste finalist van bandwedstrijd Steenworp 2015. De band uit Schouwen-Duiveland is zaterdag in Westdorpe uitgeroepen als winnaar van de eerste voorronde. Zenobia heeft de meeste fans meegebracht naar de Chillsoos en krijgt de publieksprijs.

Het vijfde seizoen Steenworp is zaterdag afgetrapt. Vier bands in vier verschillende rockgenres waren vastbesloten jury en publiek te overtuigen van hun kunnen. Het Schouwse Siruside deed dat het beste. De band schrijft geschiedenis, want nooit eerder haalde een puur instrumentale formatie de finale. Dat de groep geen zanger heeft, is geen bewuste keuze. De juiste frontman heeft zich gewoon nog niet gemeld. De jury had vooral lof voor het doorzettingsvermogen van de drie muzikanten. Er is veel participatie met het publiek, de  nummers zijn goed opgebouwd en de instrumentbeheersing is prima. “Het kan nog een tandje strakker en we zijn erg benieuwd wat de nummers doen als er in gezongen wordt”, zo vindt  jurylid Renzo van Poecke. 
Publiekslieveling Zenobia speelde hun tweede optreden ooit. Dat was te horen en te zien, maar alle begin is moeilijk. “Jullie moeten vooral meters maken”, is dan ook het juryoordeel. Dat twee dames in deze band de kar trekken, is een fijne pre in de ‘muzikale mannenwereld’. De groep verrast door hun set te beëindigen met de niet alledaagse cover ‘Cassie’ van Flyleaf.
Dat jury een zware taak heeft, bewijzen de andere deelnemers Xeno en Main4. De eerstgenoemde slingert een strakke bak death metal de zaal in en de tweede vermaakt de toehoorders met vrolijke pretpunk. Alle deelnemers doen weinig voor elkaar onder. Xeno krijgt als huiswerk mee dat er meer dynamiek in het spel moet komen en dat grunts en zang meer afgewisseld mogen worden. Main4 moet tussen de grappen en grollen door echt strak leren spelen.De avond wordt afgesloten door een optreden van Stunned Ziggy. “Deze band kan je zien als Steenworpveteranen’, aldus presentatrice Laura Mangnus. De drie Gentenaren begonnen hun popcarrière op Steenworp, haalden de finale in 2012, en zijn verguld om nu als afsluiter te mogen fungeren.