Spectra Ovezande verrast met nieuw singer-songwriter talent

Dyl'n krijgt juryprijs, Kiki de publieksprijs

Tekst: Andre Joosse Foto's: Laurien de Feijter ,

De Klomp in Ovezande is vandaag weer het podium voor Spectra, de wedstrijd waar jonge artiesten hun muzikale ding kunnen vertonen en waar nieuw talent ontdekt wordt. De line-up bestaat deze dag uit zes singer-songwriters: Django, Kiki Hoefsmid, Dyl’n, Jaimy, Stan en de band Letters From Nina. Als afsluiter heeft poppodium De Klomp Lucas Hamming weten te strikken.

Django opent de avond. De 17-jarige zanger was al eerder te bewonderen tijdens Popsport en bij andere talentenjachten in de regio. Met een eigen stijl, goede teksten en een perfecte Engelse uitspraak krijgt hij de volle aandacht van het publiek. De lat voor de andere deelnemers ligt duidelijk erg hoog.
 
Kiki Hoefsmid laat zich echter niet uit het veld slaan. Ook zij maakt grote indruk. Voor Kiki is het haar tweede optreden. Mooie kleine liedjes, goede teksten en een eigen stemgeluid. Met een cover van Keaton Henson zet zij de puntjes op de i en wint ze het publiek voor zich. Ze mag dan ook met de publieksprijs naar huis.
Dyl’n is geen onbekende. Hij heeft de meeste ervaring en is op weg naar een serieuze muziekcarrière. Hij is een moderne hippie, die kritisch naar de maatschappij kijkt. Inspiratie voor zijn liedjes deed hij op in zijn woonplaats Cadzand, waar hij ook een tijdje als kraker verbleef. Hoewel hij vanavond niet echt zijn ervaring kan omzetten naar het beste optreden van deze Spectra-avond verkiest de jury hem wel als winnaar.
 
Jaimy mag vandaag voor de vierde keer in het openbaar optreden. De vriendin van Django, die de avond opende, presenteert zich met een prettig eigen geluid. Met eigen nummers als 'Drawings', dat opgedragen wordt aan haar oma, en een cover van Tove Lo laat ze horen een ‘concurrente’ te zijn waar rekening mee gehouden moet worden.
Stan heeft zich nog niet gewaagd aan het songwriter-aspect van de competitie en staat vandaag daarom als singer op het podium. Hij brengt vier covers: van The Eagles’ 'Hotel California' naar Chef' Specials 'In Your Arms'. De jury adviseert de zanger samen met een songwriter wat nummers te gaan schrijven om zich verder te ontwikkelen. Wellicht is hij volgend jaar terug te zien in De Klomp?
 
Als laatste Spectra-act staat het bonte gezelschap met de naam Letters From Nina. Frontvrouw is Nina, bijgestaan door zanger Bekir en vier andere muzikanten waaronder een violiste. De band is een week oud en heeft en paar uur voor het optreden de eerste repetitie achter de rug. Het feit dat de band uit louter goede muzikanten bestaat maakt het een geslaagd optreden. Het wordt uitkijken naar het resultaat als deze groep goed op elkaar ingespeeld is en met eigen werk op het podium staat.
Special act is Lucas Hamming. De artiest die met zijn band de hele avond in het publiek heeft mee staan genieten, mag de avond dus afsluiten. De zanger bekent dat hij zelf ook al vele talentenjachten als Spectra heeft mogen meemaken: “Ik heb alleen nog nooit gewonnen”. Het 3FM Serious Talent maakt er een energiek optreden van en mag als nieuwtje melden dat hij met zijn band ook op Klomppop 2015 staat. Speciaal voor Spectra geeft hij dan tussen het indie rock geweld in nog een intiem onversterkt optreden. Het publiek is verkocht!