Derde lustrum voor Metal-Core

Eigenzinnig metal festival in Hoek, al vijftien jaar goed

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

Metal-Core Hoek, het is onder de Zeeuws-Vlaamse liefhebbers der harde muziek een begrip. Het kleine festival had zaterdag zijn vijftiende editie. Hoe bescheiden de organisatoren ook zijn, ze hebben goede oren. Elk jaar weer lukt het hen weer om kwalitatief hoogstaande metalbands naar hun festival te lokken. Altijd net anders dan anders, altijd lekker eigenzinnig. Ook de line-up op dit derde lustrum is zoals verwachtweer prima.

In het verleden waren het Zeeuwse bands als Polluted Inheritance, Burial en Incarnate die het publiek naar Hoek trokken. Heden ten dage zijn het toch de nummers van Metallica die de zaal echt in beweging krijgen. Metallica-tribute Meclassica mag dit jaar het festival afsluiten en doet dat naar behoren met klassiekers als ‘Master Of Puppets’, ‘Ride The Lightning’ en ‘Creeping Death’. De wat meer avontuurlijke metalhead heeft zijn portie dan al gehad. Want elk jaar is er in Hoek wel een ‘exotische’ verrassing te bewonderen. Unleash The Fury, Seita, Crown Cold of Grim Ordeal. Ze verbaasden in het verleden allemaal in positieve zin. Dit jaar komt de verrassing van Chainsaw Disaster. ‘Extreem Music’ luidt het onderschrift op de poster en daar is niets van gelogen. De vijf bandleden laten een gecontroleerde bak herrie los die zijn weerga niet kent. Deathcore komt nog het dichtst in de buurt van wat deze moordmachine uitspuugt. Zanger Drew Alves heeft zijn roots (bloody roots) in Brazilië. Zuid-Amerika en furieuze metal, het is al jaren ook gouden combi. Ook vanavond.
Ook Zeeuws-Vlaams talent krijgt alle edities een plekje op het affiche van Metal-Core Hoek. Dit jaar is het de beurt aan Blessed In Fiction. De band uit Westdorpe mag het spits afbijten, iets wat op zich zelf al moeilijk genoeg is. De progressieve metalcore mist daarnaast nog de echte overtuiging en durf. Het zit er vast in, maar komt er door de onervarenheid nog niet echt uit. Het Friese Cornered is naar het zuiden afgereisd om het hardcore-genre te vertegenwoordigen. De reis is niet voor niets geweest, maar heeft ongetwijfeld veel langer geduurd dan het optreden. Deze Friezen weten wat hardcore is. Al is de reactie uit de zaal wat lauw, geen Fries die zich daar iets van aan trekt. Fel en zonder al te veel fratsen vliegen de muzikanten uit Leeuwarden door hun wel erg korte set. Moesten ze de laatste boot nog halen?
Ook uit het Noorden des lands komt Massive Assault. Deze death metalband windt er ook geen doekjes om en beukt dat het een lieve lust is. De heren hebben het bordje old school rond gehangen, wat betekent dat de thrash-metal invloeden er iets dikker in liggen en bands als Obituary, Enthomed en Bold Trower terug te horen zijn. Komt bij dat de band technisch geen steek laat vallen en daarmee een dijk van een show neerzet. De organisatie kan terugkijken op weer een geslaagd feestje. En met tweehonderd bezoekers ook nog eens goed bezocht. Wel is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers wat hoger dan ze in Hoek zouden willen. Jeugd is meer dan welkom op Metal-Core maar die laat het steeds meer afweten. Misschien is een Black Veil Bridges-achtige formatie wel iets voor volgend jaar. Of een emo band in de lijn van Rise  Against. Het makkelijkste voor de programmeur is om ook de komende vijftien jaar gewoon  te doen wat hij al altijd doet. metal programmeren en een fijn feest organiseren.